Коли водій може не виконувати вимоги поліції вийти з автомобіля: юрист пояснив

Серед українських автомобілістів існують різні думки про те, як слід поводитися під час спілкування з патрульними інспекторами. Хтось вважає, що абсолютно всі вимоги поліцейських слід виконувати беззаперечно “щоб не було проблем”. Комусь навпаки здається, що все, що робить і говорить правоохоронець, можна оскаржувати. Серед спірних моментів і вимога поліції до водія вийти з автомобіля.

Адвокат Роман Сімутін у себе на YouTube-каналі розповів, коли автомобілісти зобов’язані підкоритися і покинути транспортний засіб, а коли робити це не обов’язково. Зокрема, юрист звернув увагу, що в законі “Про Дорожній рух” немає жодного слова про те, що водій повинен вийти з авто в разі зупинки транспортного засобу поліцією. Там лише говориться, що він зобов’язаний тримати руки в полі зору і не виходити з машини без дозволу.

Водночас поліція може в законному порядку вимагати від водія покинути салон, якщо ухвалено рішення про відсторонення останнього від керування транспортом за наявності обґрунтованих підозр у його алкогольному або наркотичному сп’янінні. Також автомобіліст повинен покинути машину в разі адміністративного або кримінального затримання, під час проведення особистого огляду, огляду або обшуку автомобіля. Крім того, подібна вимога може бути законною в інших невідкладних ситуаціях, пов’язаних із технічною несправністю авто, передачею машини поліції для затримання злочинців або доставки осіб, які потребують невідкладної медичної допомоги.

Під час розгляду справи про адміністративне правопорушення та складання адмінматеріалів, включно з ознайомленням із доказами правопорушення, водій залишати автомобіль не зобов’язаний, уточнив Сімутін.

Джерело mashyna.com.ua

Не пропустіть