Названо категорію водіїв, яким не знадобиться військовий квиток

5-го числа цього року в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію та військовий облік. Всі чоловіки у віці від 18 до 60 років зобов’язані протягом 2 місяців оновити свої військові посвідчення. Крім того, чоловіки, які проходять військову службу, повинні завжди мати при собі документи, що посвідчують особу військовослужбовця.

Чоловіки, які проходять військову службу, повинні пред’являти документи, що посвідчують особу військовослужбовця, на вимогу прикордонної служби в прикордонній зоні. Військовозобов’язані чоловіки, які мають право на виїзд за кордон під час війни, зобов’язані на вимогу інспекторів ДПСУ пред’явити військовий квиток у пунктах пропуску.

Є групи чоловіків, яким при перетині державного кордону військовий квиток не потрібен: водії медичних та гуманітарних вантажів, певні особи за окремими посадами та держслужби, працівники залізничного транспорту, особи, пов’язані з кораблями та авіацією, чоловіки з інвалідністю, та чоловіки, які супроводжують осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю.

З липня 2024 року ТЦК почнуть розсилати вимоги про оновлення військово-облікових даних на відомі адреси. Вимога вважатиметься врученою, навіть якщо особа не проживає за адресою. Порушників правил мобілізації до ТЦК доставлятимуть поліцейські, а у разі неможливості – за рішенням суду тимчасово обмежать у деяких правах.