Стало відомо, коли водій може проїхати на жовтий сигнал світлофора без штрафу

Важливість правильного розуміння і дотримання правил дорожнього руху, зокрема щодо проїзду на жовтий сигнал світлофора, не можна недооцінювати. Водіям слід бути обізнаними з нормами ПДР, які передбачають конкретні місця для зупинки при ввімкненні заборонного сигналу. Дорожній Адвокат розповідає, коли водій може проїхати на жовтий сигнал світлофора без штрафу.

Пунктом 8.11 ПДР передбачено, що водіям, які в разі ввімкнення жовтого сигналу не можуть зупинити транспортний засіб у визначеному місці, не вдаючись до екстреного гальмування, дозволяється рухатися далі за умови забезпечення безпеки дорожнього руху.

Водночас відповідно до підпункту 12.9.г ПДР водієві забороняється різко гальмувати (крім випадків, коли без цього неможливо запобігти дорожньо-транспортній пригоді). Різке гальмування може створити небезпечні ситуації для транспортних засобів, що рухаються позаду, і спричинити ланцюгові аварії.

Ці правила мають на меті уникнення ситуацій, коли водій, намагаючись зупинитися на жовтий сигнал, створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху. Тому, зважаючи на те, що зупинка на жовтий сигнал може призвести до аварійної ситуації, водій має право продовжити рух, але лише за умови забезпечення безпеки.

Нагадаємо, відповідно до ч.2 ст.122 КУпАП проїзд на заборонний сигнал світлофора передбачає накладення штрафу в розмірі 510 грн.