В Україні зібрали перший безпілотний Lanos

На українських дорогах можуть з’явитися не лише безпілотні автомобілі Tesla. Так, в Україні створили перший безпілотний автомобіль Lanos, який не потребує живого водія.

Новину передає «Преса України».

Запорізька компанія «Інфоком ЛТД» стала першою в Україні, яка представила безпілотний автомобіль. Мова йде про легковик Lanos, який може здійснювати рух без водія. Автівка має систему навігації Pilotdrive, яка раніше була випробувана на позашляховику Jeep Cherokee і КрАЗ.

«Чому «Ланос»? Тому що це – національний автомобіль, саме тому ми взяли його за основу», – прокоментував керівник департаменту по безпілотним технологій «Інфоком ЛТД» Сергій Румянцев.

До слова, програмна частина безпілотного авто повністю була розроблена інженерами «Інфоком». Як відомо, робота над самокерованим ланосом стартувала ще у 2015 році. Крім того, система навігації Pilotdrive, якою оснащений автомобіль, також підходить для буль-якого виду транспорту, вантажного, пасажирського чи легкового.

Система передбачає роботу камер, датчиків з охопленням 360˚, радарів та тепловізора. Це означає, що оновлений ланос може їздити без водія навіть у нічний час. Крім того, автівка розпізнає розмітку дороги, її ширину та може здійснювати рух навіть по бездоріжжю, що особливо актально в Україні.

За словами фахівців, які трудилися над осучасненням автомобіля, сенсорні системи можуть реагувати не лише на пішоходів, а й тварин, що вибігають на дорогу. Також їхнє творіння має автоматичну коробку передач.

Наразі автомобіль проходить тести. Згодом в автомобіль сяде водій, який слідкуватиме за його самостійним рухом. Не зважаючи на те, що авто може рухатись без водія, правидла дорожнього руху в Україні не передбачають пересування українськими дорогами безпілотних транспортних засобів.