Спеціалісти заводу Ford вже працюють у екзоскелетах

Уявіть, що частиною вашої роботи є підйом над головою кавуна або мішка з борошном близько 4600 раз за зміну. Таку «вправу» доводиться виконувати деяким співробітникам Ford щодня при складанні автомобілів, пише ельАВТО.

Рухи, що повторюються з навантаженням, можуть стати причиною втоми або призвести до травми. Але все може змінити нова технологія у вигляді високотехнологічного костюму EksoVest, який Ford впроваджує по всьому світу. Успішні випробування на двох заводах Ford у США довели, що «екзожилет» допомагає знизити ризик травми у робітників, що виконують певні дії.

Тепер співробітники Ford на 15 заводах компанії в 7 країнах світу отримали можливість використовувати EksoVest, щоб знизити фізичне навантаження під час роботи.

Ford не просто купує екзоскелети у їх розробника і виробника Ekso Bionics – він є партнером цього високотехнологічного стартапу і бере участь в процесі вдосконалення пристрою, який допомагає робочому піднімати руки і підтримує їх, коли той виконує різні дії над головою.

Типовим прикладом є закручування гвинтів і гайок за допомогою пневматичного або електричного шуруповерту, стоячи під автомобілем. «Складання автомобілів – важка фізична праця, – зазначив Брюс Хеттль (Bruce Hettle), віце-президент групи компаній Ford з виробництва і трудових відносин. – Ми піклуємося про наших співробітників і намагаємося допомогти їм виконати роботу з мінімально можливим навантаженням на організм».

Екзоскелет EksoVest підходить людям зростом 1,57-1,93 м і забезпечує підйомну силу в 2,3-6,8 кг на кожну руку. Співробітники Ford відзначають, що костюм дуже зручний – він легкий (4,3 кг) і компактний, не обмежує руху.

EksoVest не має батарей і кабелів: коли робочий піднімає руки на рівень грудей, в справу вступають пневматичні пружини, що підводять і утримують руки з інструментом. У минулому році Ford запустив пілотну програму з оснащення робочих екзоскелетами на заводах в Уейні і Флет Рок (обидва – в ш. Мічиган, США).

Відгуки перших операторів екзоскелета допомогли вдосконалити технологію перед її впровадженням на заводах по всьому світу. Екзоскелетами EksoVests вже користуються робітники на всіх складальних заводах Ford в Північній Америці, а також в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Південній Америці та Європі (на заводах в м. Валенсія, Іспанія та м. Крайова, Румунія).


Не пропустіть