Toyota відкрила всім охочим доступ до 24 тисяч патентів

Бажаючи підтримати глобальний тренд електрифікації, компанія Toyota зробила безкоштовним доступ до 23 740 своїх патентів в цій області. Крім того, японці пообіцяли ще й технічну підтримку.

У списку патентів, використання яких не вимагає ліцензійних відрахувань, значаться патенти на технології, накопичені за 20 років розробок і використані в створенні електродвигунів, систем управління, зарядних пристроїв, коробок передач, паливних елементів і тому подібне. Офіційно заявлено, що, відкриваючи доступ до своїх технологій, Toyota прагне сприяти широкому поширенню “зеленого” транспорту і тим самим допомагати автовиробникам, владі різних країн і суспільству в цілому досягати цілей, пов’язаних зі зміною клімату на планеті.

Доступ до технологій Toyota передбачає здійснювати за системою, схожою з грантовою. Стверджується, що саме ці патенти допомогли виробникові свого домогтися не тільки поліпшення характеристик, але і зниження витрат на виробництво гібридів і електромобілів. Правда, безкоштовними патенти стали не назавжди: дія грантів (тобто, відсутність необхідності платити за ліцензії) триватиме лише до 2030 року.

“Ми вважаємо, що зараз настав час для співпраці. Якщо кількість електрифікованого транспорту в найближчі 10 років помітно збільшиться, він стане певним стандартом, і ми сподіваємося зіграти певну роль в підтримці цього процесу”, – заявив виконавчий віце-президент Toyota Motor Шигекі Тераші.

Крім того, Toyota пропонує колегам по розробці “зелених” транспортних засобів ще й офіційну технічну підтримку в сфері використання своїх технологій. Правда, за технічний супровід вже доведеться заплатити.


Не пропустіть