На українських дорогах почали красти по-новому

Щоб роздобути чужий товар грабіжники вже не тільки стають акробатами, а й маскуються під далекобійників, пише ubr.ua.

У країні почастішали випадки крадіжок вантажів, повідомляє директор групи компаній PRIME Дмитро Лёушкін.

Шахрайські схеми на ринку вантажоперевезень існують вже давно. Але останнім часом їх стало набагато більше. Дмитро Леушкін ділить дорожні злочини на дві групи: дрібне шахрайство і глобальні схеми. Дрібні шахраї під будь-якими надуманими приводами банально не оплачують перевізникам фрахт. Крадіжка вантажів теж можна розділити на дві групи: дрібне і велике.

“Дрібне злодійство – це коли злодії ріжуть тент машини і дістають звідти товар. Зазвичай вони провертають це, коли фура виходить на дорогу із затяжним підйомом. До неї ззаду” швартується “акробатична команда, яка, як правило, під’їжджає до фури на УАЗику. Акробат застрибує на машину, розрізає тент і починає викидати на дорогу все, що лежить всередині”, – розповідає Леушкін.

Більш глобальна схема пов’язана з крадіжкою всього вантажу.

“Найчастіше такі шахраї купують недорогу машину, скажімо, фуру за 10 тис. доларів, яка ледь їде, і беруться перевозити дорогі вантажі. Наприклад, сигарети. У фуру цього товару поміщається на 5-6 млн грн. Шоколаду в машину можна вмістити на 2 млн грн. Потім на вантажівці змінюються номери, і він пропадає. Такі шахрайські схеми теж зараз популярні в Україні”, – констатує Дмитро Лёушкін.

За словами експерта, такі злочини розкриваються дуже погано.

Перша складність полягає у визначенні підсудності цих справ. Наприклад, коли далекобійники із Закарпаття вкрали вантаж у полтавської фірми з херсонськими номерними знаками, дуже важко зрозуміти, хто ж все-таки буде розслідувати цей інцидент.

“Постраждалих із заявою “футболять” із Закарпаття в Полтаву, з Полтави в Херсон і так по колу. А цінний час йде, і розкрити злочин по гарячих слідах не вдається. У підсумку машину встигають розібрати на запчастини, і шахраї виходять сухими з води”, – каже Дмитро Леушкін.

Практика страхування вантажів в таких ситуаціях не захищає потерпілих. Тому що поки справа не розкрита, немає рішення суду про факт крадіжки вантажу, страхові компанії можуть собі дозволити не виплачувати компенсацію за втрачений вантаж.


Не пропустіть