Від 7000 євро штрафу до розстрілу. Депутати вивчать світовий досвід щодо автоп’яниць

У Верховній Раді розробляють нові пропозиції із боротьби з пияцтвом за кермом. Посилення покарання, яке проводили раніше, ситуацію не змінило. Українські водії продовжують ганяти «під мухою». Кількість аварій за участю п’яних водіїв різко зросла. Крім того, щодня поліція ловить до 100-150 п’яних водіїв, пише expres.ua.

Повідомляється, що в новому пакеті змін, українські депутати та активісти взяли до уваги досвід не тільки європейських, але і азіатських країн. Який результат суспільство отримає в цей раз – невідомо, але щоб бути «в темі» пропонуємо розглянути покарання і обмеження в тих країнах, на які орієнтуються українські законодавці.

Так в Чехії, Словаччині, Угорщині та Румунії діє так звана «нульова толерантність». Навіть 0,2 проміле алкоголю в крові розцінюється як порушення.

У Великобританії і Франції поріг становить 0,8 проміле. Але в Англії за перевищення норми передбачені найбільші в Європі штрафи – до 7 тисяч євро і більше. А у Франції водії зобов’язані возити з собою набір для перевірки на алкоголь. Якщо його немає, поліція накладає штраф.

У Німеччині, Іспанії, Фінляндії та низці інших країн допустима норма становить 0,5 проміле. Але для осіб, які не досягли 21 року, і для водіїв зі стажем менше двох років діє сувора «нульова толерантність». Суми штрафів за порушення виростають з кожним разом в геометричній прогресії. У Данії у водія, якого тричі викрили в пияцтві, зовсім конфіскують машину.

У Польщі та Норвегії діють такі ж норми, як в Україні – 0,2 проміле. За перевищення в Польщі доведеться заплатити до 1200 євро, в Норвегії санкції трохи нижчі, але не набагато.

В Японії діє абсолютний «сухий закон». Покарання накладають не тільки на п’яних водіїв, а й пасажирів, які ризикнули до них сісти. Сума еквівалентна 3000 доларів.

У Китаї водіння автомобіля в нетверезому стані є кримінальним злочином. Якщо такий водій спровокував ДТП з постраждалими, йому загрожує смертна кара.


Не пропустіть