В Україні масові шахрайства з продажем автомобілів

Шахраї продають прокатні машини за липовими дорученнями.

З активізацією ринку автопрокату в Україні набирають обертів і масштабні шахрайські схеми. Прокатні машини перепродують за липовими документами або просто викрадають.

Прокатне стає продажним

Як розповів UBR.ua генеральний секретар міжнародної асоціації автопрокатних компаній Дмитро Вакуленко, в червні цього року попит на прокатні авто виріс приблизно на 20%. Серед клієнтів – як наші співвітчизники, які беруть мікроавтобуси для подорожей, так і іноземці.

Така обережність цілком з’ясовна – викрадень авто у прокатних компаній стало набагато більше.

«Шахраї знаходять людину, дають йому грошей на прокат і заставу, він бере авто, передає третій особі, і машина просто зникає. Буває, крадуть у клієнтів, але часто вони в змові з аферистами. Іноді й «гастролери» з інших країн приїжджають, але це швидше виняток», – розповів нам заступник директора компанії Megarent В’ячеслав Ракітін.

Але і це не всі труднощі, з якими стикаються прокатники.

«Закладають машину в ломбард або відганяють на розбирання», – наводить приклади В’ячеслав Ракітін.

Не дивно, що прокатники все більш насторожено ставляться до потенційних клієнтів. Скажімо, знайти авто для виїзду за кордон у нас проблема.

Лідери прокату

В цілому ж, влітку спостерігається зростання попиту на прокатні авто, особливо на мікроавтобуси – їх орендують туристи, сім’ї, друзі, охочі відпочити великою компанією, наприклад, в Одесі чи Карпатах.

За словами комерційного менеджера United International Car Rentals Анни Замотаєва, стимулювало попит на прокат і проведення в Києві Євробачення. Збільшилася також і кількість іноземців з бізнес візитами. Але якщо раніше гості були готові платити за авто бізнес-класу, то зараз беруть, в основному, компакт і економ-авто (70-80% замовлень).

Найпопулярнішими для прокату у нас є VW Polo, Skoda Fabia, Toyota Yaris, Skoda Octavia, Toyota Corolla, Hyundai Elantra, VW Jetta, Kia Rio.

«Автобуси теж періодично запитують, але не так часто, щоб закуповувати їх в парк. Є сенс займатися фургонами, для яких потрібна категорія прав – «В»», – зауважив нам менеджер з маркетингу Sixt rent a car Ukraine Андрій Крит.

Набирає популярності в Україні і мотопрокат – він користується досить непоганим попитом в літній період, хоч і обходиться трохи дорожче орендного автомобіля – в $ 90-100/добу.

Український ринок автопрокату орієнтується на світові розцінки, де тарифи стартують від $ 30/доба. Плюс – заставна сума в кілька сотень доларів. Хоча можна знайти і варіанти доступніше.

«Авто економ-класу обійдеться в $ 14/доба (Ланос, механіка), бізнес-класу – $ 80-90/добу. Основний попит припадає на машини по $ 20-50/добу», – розповів UBR.ua директор з розвитку NarsCars Олександр Орловський.

Здають особисті авто

На прокаті авто зараз заробляють не тільки спеціалізовані фірми, а й пересічні водії. Українці просто здають в оренду свої машини – і разовим клієнтам, і під таксі.

«Ціни в компаніях з власним автопарком, стартують в середньому від $ 32/доба, у нас же – від 120 грн/добу. Так, машини у нас не нові, але низькі ціни – великий плюс», – розповів UBR.ua замдиректора компанії OrendaCar Вадим Чайка.

Найбільш затребувані у приватників автомобілі ціною до 300-400 грн на добу.

«Є клієнти, які хотіли б взяти авто і на місяць. Багато хто запитує мікроавтобуси під весілля, екскурсії. Влітку масово мікроавтобуси намиста на відпочинок», – додав нам Вадим Чайка.

«Бізнес вигідний у випадку з недорогими авто, до яких можна знайти дешеві б/у запчастини. З машинами середнього класу такий принцип вже не спрацює і на здачі в оренду можна просто розоритися», – розповів UBR.ua один з автовласників, який заробляє на прокаті свого транспортного засобу

Здати авто під таксі реально за 600 грн. на добу. Деякі українці вже побудували на цьому свій маленький бізнес – купили по 2-3 машини економ-класу (Ланос, ВАЗ) і мають в день до 2 тис.грн. додаткового доходу. Правда, в цьому випадку потрібно розуміти, що через якийсь час доведеться неабияк витратитися на ремонт машини, адже робота в таксі її просто знищить. Багато клієнтів воліють брати автомобіль на 1-7 днів (найчастіше – на 3 доби).

Але і шахраї не дрімають. «У зв’язку з активністю аферистів багато автопрокатних компаній почали відкривати або розширювати відділи безпеки. Клієнтів перевіряють більш ретельно на наявність судимостей, по можливості, відправляють запити в поліцію і т.д. Відмовляють всіх підозрілих особистостей, а також громадянам, які хочуть орендувати авто для роботи в таксі», – зауважив Вакуленко. Набирає обертів і ще одна схема крадіжки прокатних автомобілів – перепродаж машин як за справжніми довіреностями, так і за підробленими. Бланки довіреностей можна купити в інтернеті, знайти нотаріуса, який погодиться взяти участь в схемі, реально за $ 500-1000. За подібну сума нескладно знайти також потрібних людей в МРЕВ, які допоможуть зняти авто з обліку без господаря. Також клієнти стали частіше питати і позашляховики.

«За кордон не випускаємо – багато питань зі страхуванням і евакуацією авто в разі ДТП», – зауважив у розмові з UBR.ua старший менеджер компанії SevenCars Максим Семеник.


Не пропустіть