Українські науковці запатентували унікальний дизельний двигун

Як повідомляє Експрес, звичайний дизельний двигун після модернізації бездоганно працює і на солярці, і на біогазі. Винахід науковців запатентовано.

“Коли ми працювали над цією технічною ідеєю, – каже Богдан Бичок, студент-магістрант, – то думали передусім про маршрутні автобуси. Цей вид транспорту чи не найбільший забруднювач повітря в містах. Це потужне джерело токсичних речовин і канцерогонів. Чи можна зменшити кількість небезпечних викидів в атмосферу і водночас витрати на експлуатацію?”

На перший погляд, нереальне завдання. В усякому разі досі нікому не вдавалося досягти такого результату. Та це не зупиняло групу одержимих і невтомних пошуковців. І ось – перемога.

“Після модернізації основним пальним для традиційного дизельного двигуна стане не солярка, а біогаз, – пояснює Богдан. – У цьому суть ноу-хау черкаських науковців. Солярку відтепер використовуватимуть лише для запуску двигуна. Тобто гібридний двигун заощаджуватиме до 60 відсотків дорогого пального. Відтак менше забруднюватиме повітря і менше потребуватиме витрат на обслуговування. Тож переваги очевидні”.

Науковці сподіваються, що перспективним винаходом зацікавляться інвестори. Серійне виробництво та переоснащення маршрутних автобусів допоможе вирішити одразу кілька актуальних питань. Це і нові робочі місця, і збільшення обсягів виробництва альтернативного пального, і зменшення витрат, і очищення атмосфери в містах, а відтак зниження захворюваності. Вигода очевидна. Щоправда, наразі ніхто не поспішає вкладати гроші в цю справу. Можливо, заважають ті, хто лобіює інтереси нафтових магнатів? Можливо. Але винахідники не втрачають надії.

“Автотранспорт із двигунами, які працюють на екологічно безпечному паливі – це недалека перспектива, – каже Олександр Пилипенко, професор, доктор технічних наук Черкаського державного технологічного університету. – Щоправда, для цього треба налагодити серійне виробництво таких двигунів. Ні, не будь-де, а в своїй країні. Тоді можна буде говорити про реальну ощадливість та оздоровлення атмосферного повітря в містах”.

Гібридний двигун на альтернативному паливі. Переваги – очевидні. Науковці кажуть, що після модернізації мотори зменшать викиди небезпечних речовин майже на третину, і водночас зменшаться витрати пального.

“Якщо зараз дизельні двигуни такого типу на сто кілометрів у міському циклі споживають 12-13 літрів пального, — підсумовує Богдан Бичок. – То після модернізації – 9-10. Не більше. До того ж – біопалива”.


Не пропустіть