Як на заході радять владі вирішити питання з «євробляхами»

Напередодні виборчої кампанії українській владі необхідно навести порядок з автомобілями іноземної реєстрації, які перебувають зараз у нас в режимі тимчасового ввезення. Такий висновок випливає з опублікованої на порталі Bloomberg статті, – передає Автотема.

Журналісти видання зазначають, що по вулицях Києва в даний час роз’їжджає величезна кількість автомобілів, офіційно зареєстрованих за межами України. Насправді даний факт свідчить не про раптовий приток туристів з найближчих країн Європи, а про спосіб обходу місцевими водіями вимог чинного законодавства в частині непомірно високих митних зборів.

Так, в даний час схеми з придбання машин в одній із сусідніх країн і подальшого їх перебування в Україні в режимі тимчасового ввезення фактично поставлені на потік. Для так званої легалізації такого стану водіям необхідно здійснювати операції виїзду з метою спрощення повторного в’їзду на територію України щороку, а в деяких випадках – ще частіше.

Подібні способи обходу чинного законодавства вже завдають чимало проблем владі. Так, ухильники від митних зборів не тільки знижують надходження грошових коштів до державного бюджету, а й помітно ускладнюють діяльність правоохоронних органів. Так, у разі скоєння ДТП встановити особу водія, який керував подібним автомобілем, виявиться неможливо, оскільки формально машина продовжує числитися за іноземною компанією. Іншою проблемою є перевищення допустимого віку автомобіля для можливості його офіційного імпорту в країну, а ряд водіїв до того ж нехтують навіть обов’язком періодичного перетину кордону для «продовження» своєї реєстрації на території України.

З іншого боку, вимагати від влади прийняття суворих заходів по наведенню порядку навряд чи можливо, оскільки непроста економічна ситуація помітно похитнула стан автомобілістів і оплачувати високі митні збори багатьом виявляється просто не в змозі.

Рішення проблеми може знадобитися напередодні виборчої кампанії, яка відбудеться в 2019 році, причому очевидно, що сторони мають знайти делікатне вирішення питання.


Не пропустіть