Відомий український автовиробник святкує 20-річний ювілей

Двадцять років тому з конвеєру зійшов перший автобус «Богдан». Це був міський автобус малого класу, розрахований на 45 пасажирів. З нього розпочалася історія одного з найбільших вітчизняних виробників громадського транспорту та автомобілів в Україні.

Модель була спроектована у 1998 році на тодішньому підприємстві корпорації «Богдан» в Черкасах. У її розробці взяли участь інженери ВАТ «Укравтобуспрому» – колишнього Всесоюзного інституту автобусо-тролейбусобудування, що знаходиться у Львові. Науковий підхід та застосування сучасних технологій дозволили зробити автобус комфортабельним, маневреним, економічним та надійним. Завдяки цьому «Богдани» швидко завоювали широку популярність серед перевізників та пасажирів в Україні, а з 2003 року – і за кордоном.

У 2008 році була випущена рекордна кількість «Богданів» – 3 776 одиниць. А вже з наступного року корпорація переорієнтувалася на розробку та виготовлення низькопідлогових автобусів і тролейбусів середнього, великого та надвеликого класів. Вже тоді в компанії розуміли, що на зміну «маршруткам» повинні прийти сучасні великогабаритні неолайнери.

«Богдан» зосередився на розвитку перспективних напрямків автобудування – екологічно чистому електричному та гібридному транспорті. Компанія інвестувала величезні кошти в будівництво сучасних заводів в Україні створивши тисячі робочих місць.

«Статистика говорить, що кількість електромобілів в Україні щороку зростає. Сучасна урбаністика диктує необхідність переходити від моделей з двигунами внутрішнього згорання до електричних агрегатів. Це не лише турбота про навколишнє середовище, але й можливість відмовитися від витрат на пальне. «Богдан» – це перший вітчизняний автовиробник, що сформувався за роки незалежності, який підтримує та розвиває ці тенденції в Україні», – зауважили в прес-службі АТ «АК Богдан Моторс».

Так, вже у 2012 році був представлений український гібридний автобус «Богдан А70522», який витрачав на 35-40% менше пального у порівнянні зі звичайними моделями. А ще за 2 роки з’явився перший український електричний автобус «Богдан А70100», який пройшов сертифікацію в ЄС і вийшов на вулиці польського Любліна.

Загалом, за 20 років було виготовлено 18 781 автобусів і тролейбусів. Сьогодні Корпорація «Богдан» – це сучасна європейська компанія, яка впроваджує передові технології у виробництво та має 5-ступеневий контроль якості своєї продукції. Це забезпечило їй міжнародні договори з низкою країн Євросоюзу. З 2018 року підприємство співпрацює з французькою компанією Bluebus у сфері виробництва кузовів для електричних автобусів, а нещодавно уклало угоду з датською Banke Electromotive на розробку електричних спецвантажівок.

Нагадаємо, що виробництвом громадського транспорту у Корпорації займається «Автоскладальний завод №1» у Луцьку. Його потужності дозволяють випускати 2 200 одиниць техніки на рік. Однак вже до 2020 року вони можуть бути збільшені до 6 000 одиниць. Розробка спецтехніки та автомобілів для військових, а також виробництво легкових авто покладена на «Автоскладальний завод №2» у Черкасах. Підприємство може виробляти 120-150 тис. легкових автомобілів на рік.

З нагоди 20-річного ювілею бренду «Богдан», національний автовиробник безкоштовно возитиме пасажирів у своїх нових великих автобусах і тролейбусах 23 травня. Акція охопить міста, які почали оновлення муніципальних автопарків і перехід з автобусів малого класу на сучасні моделі транспорту великого і надвеликого класу. Проїзд буде безкоштовним у автобусах і тролейбусах «Богдан» великого та надвеликого класів. Акція пройде у 9 найбільших містах України: Києві, Вінниці, Хмельницькому, Сумах, Одесі, Кременчуці, Полтаві, Херсоні, Івано-Франківську.

Джерело bogdan.ua

Не пропустіть