На додачу до «євроблях» з’явились ще й автомобілі з американською реєстрацією

Щоб знищити контрабанду на кордоні, перш за все, потрібна політична воля. Адже українська митниця може працювати за прикладом Німеччини та інших країн Європи. Для цього потрібно синхронізувати інформацію в митній декларації з даними касового чека.

Про це сказав екс-заступник голови Державної фіскальної служби України (у 2015 році) Костянтин Лікарчук.

«Щодня я помічаю один-два автомобілі з американською реєстрацією. Вони з’явилися на додачу до європейської. До слова, начальника волинської митниці призначили керувати митним напрямом у ДФС. Тобто він в області так накерував і напустив «євроблях», що це вирішили розповсюдити. Чоловік пішов на підвищення», – каже експерт.

До того ж Костянтин Лікарчук заявив, що знає, як побороти контрабанду на митниці.

«Синхронізація інформації в митній декларації з даними касового чека вирішила б ситуацію. І не буде контрабанди. Так воно працює в Німеччині і більшості європейських країн», – каже Костянтин Лікарчук.

Колишній заступник голови ДФС звернув увагу на те, що на хвилі розмов про контрабанду часто забувають про війну.

«Цікаво з’ясувати, якою є контрабанда на так званій лінії розмежування. Бо податкова міліція, що там стоїть, мені здається дуже дивною. Пан Білан, який її очолює в структурі ДФС, дуже тихенько сидить, а це щось віщує», – припускає Костянтин Лікарчук.

Крім того він пояснює, як корупції на кордоні вдалося пустити своє коріння. Експерт нагадує, що свого часу колишній міністр Олександр Клименко об’єднав податкову й митницю.

«У нього був якийсь звіт від когось із аудиторів «великої четвірки», які порадили, що це добра справа, мовляв, так зробили у Великій Британії. Та для чого в Україні об’єднали дві структури? Аби в одних руках звести податкові майданчики і контролювати рух грошей як на кордоні, так і в середині держави. З точки зори логіки – непогано, але ціль була – наживатись», – розповідає експерт.

Костянтин Лікарчук додає: після того, як усі люди Януковича, у тому числі і Клименко, втекли, у 2014 році виникла постанова про роз’єднання податкової та митної служб.

«Пан Яценюк цього не виконав, створив замість Міністерства доходів і зборів – Державну фіскальну службу. Один з основних лобістів структури був політик маленької фракції. Він запевнив, що знає, як працювати з ДФС. Далі ми побачили, що Білоуса замінив Насіров. Вони разом працювали в компанії «Ренесанс капітал», підпорядковувалися один одному. Що змінилося? Майже нічого. Я впевнений, що все – театр, аби імітувати бурхливу діяльність», – розповідає експерт.

Тож він вважає, що ДФС необхідно ліквідувати і створити натомість податкову митницю.

«Треба заново організувати конкурси, автоматизувати роботу і провести аналітичну роботу. Тому що десь прем’єра вводять в оману. Він виходить і повторює неправдиві цифри, мовляв, у нас мільйонні надходження до бюджету завдяки боротьбі уряду проти контрабанди. Хто його підставляє? Люди з ДФС. Вони показують динаміку, якої нема. От хто перед виборами буде щось міняти?» – додає Костянтин Лікарчук.

Джерело zik.ua

Не пропустіть