Як в окупований Донбас потрапляють нові автомобілі (Фото)

Донбас зазнав величезної шкоди від жорстоких дій неприязно налаштованої сусідньої Росії. Це позначилося на економіці, промисловості, соціальних інститутах. Але в Донецьку все ще можна знайти нові авто в продажу. Як вони туди потрапляють?

Про завмерлий автомобільний ринок тут насамперед нагадує застаріле корпоративне оформлення дилерських салонів і колишня реклама конкретних моделей, які за кілька років вже встигли змінитися новими поколіннями.

Порожні зали і засмічена прилегла територія — вторинні ознаки, адже «мертві» автосалони видно здалеку. Все це, звісно, має сумний вигляд: сьогодні колись один із найбільших регіональних ринків України перебуває в тяжкому стані і чекає на повернення кращих часів. Ні для кого не секрет, що втручання Росії на українські території не принесло нічого доброго. Навіть для самої Росії.

Донецький автомобільний ринок лише одна зі сфер, яка відображає згубний вплив агресивного сусідства. Зрозуміло, в таких умовах і мови не йде про роботу офіційних автомобільних імпортерів. На тих рідкісних торгових майданчиках, які знову почали функціонувати в руках нових власників (переважно — місцеві «військові» начальники і російські бізнесмени), найчастіше продають автомобілі зі США та Грузії.

Це, звісно, відновлені авто після ДТП, але нерідко їх подають як нові. В інших випадках автосалони перепрофілювалися в продавців дешевих автомобілів Lada, Hyundai, Kia, Renault та інших, ввезених із РФ. Але всі ці автомобілі помітно дорожчі ніж у країні, звідки були привезені. Мабуть, на ціні позначаються хабарі, які в обов’язковому порядку потрібно заплатити як на російській, так і на донецькій митницях.

Проте, не можна сказати, що на продажу нових авто в Донецьку сьогодні можна пристойно заробити. Як пише одне з російських видань, в місті наразі існує кілька фірм (їх кількість можна перерахувати на пальцях однієї руки), готових продати новий автомобіль з Росії. Але всі вони реалізують щонайбільше 10 машин на місяць. При тому, що середня заробітна плата становить менше ніж 100 дол., це не здається дивним.


Не пропустіть