Сайлентблоки передніх важелів: чи можна замінити самому?

Сайлентблоками передніх важелів виконується важливе завдання, що полягає в гасінні коливань коліс. Вони досить часто виходять з ладу, так як на них діє високе навантаження, і, у свою чергу, вони протидіють різних деформацій. Що робити, щоб замінити сайлентблоки передніх важелів самому? Ця деталь складається з двох металевих втулок (внутрішньої і зовнішньої), між якими розташовується гумова вставка, для виготовлення якої часто застосовується поліуретан. Справність вставки має важливе значення, адже у важелі з’єднуються елементи підвіски. Потрібно стежити, щоб не відбувалося відшаровування або спучування гуми, поверхня повинна бути гладкою, без тріщин. Не допускається наявність люфтів, через які руйнуються посадочні місця шарнірів. Як визначити несправність по поведінці машини?

Визначити, що Сайлентблок переднього важеля потрібний ремонт, можна, якщо є нерівномірний знос шин, мається металевий стукіт при проїзді дрібних купин або люфт визначається візуально. Машину з несправними елементами підвіски може кидати в сторони на швидкості, що загрожує небезпекою для всіх учасників дорожнього руху. При заміні потрібне увагу і акуратність, крім того, знадобляться деякі навички в цій області, хоча в роботі нічого складного немає. Спочатку необхідно діагностувати проблему, шляхом почергового вивішування передніх підвісок домкрат ом при знятих колесах. При наявності видимих ​​дефектів на поверхні сайленблоки необхідна їх заміна. Основною трудністю є процес запресовування сайлентблока в важіль, однак і це цілком вирішуване.

Розглянемо порядок заміни сайлентблока
Потрібно підняти на домкрат автомобіль і зняти колесо. Потім на передньому важелі слід знайти болт, на якому закріплений передній сайлентблок, щоб його відкрутити. Також слід відкрутити кріпильну гайку на задньому сайлентблоки, після чого потягнути до себе стійку з важелем. Коли вона буде витягнута, треба відкрутити болти, на яких до кульовій опорі закріплений важіль і зняти його. Після цього можна починати безпосередню заміну несправного елемента. З цією метою проводиться випресування несправного сайлент блоку важеля за допомогою тисів, зубила, невеликої кувалди і іншого підручного інструменту. Для запресовування нової деталі на місце можна використовувати пристрій, призначений для заміни сайлентблоков. Хоча, якщо такого пристрою немає під рукою, можна скористатися лещатами. Збірка важеля виробляється в порядку, зворотному первісним і встановлюються на свої місця всі демонтовані елементи машини, з урахуванням, що кріплення важеля має затягуватися на машині, вже знятою з домкрата. Після заміни важеля слід потурбуватися проходженням процедури регулювання розвалу-сходження передніх коліс.


Не пропустіть