До уваги водіїв: як гальмувати перед “зеброю” взимку

Пішохід – не ризикуйте життям! Водій – думай за двох!

В останні дні, коли дороги багатьох міст покриті шаром міцного льоду, в небезпечному становищі опинилися як пішоходи, так і водії, пише avtoblog.org.ua

Що стосується перших, то вони, дивлячись на встановлені дорожні знаки, цілком їм довіряють і, з упевненістю вступаючи на «зебру» пішохідного переходу, починають переходити дорогу, не думаючи про те, що слизько зараз не тільки людям, але і машинам.

А, якщо говорити про водіїв, то ті, у свою чергу, покладаючись на свій досвід, систему ABS і якісну гуму, також нерідко забувають про те, що лежить на дорозі лід, який диктує свої правила гальмування і екстреної зупинки.

Наприклад, гальмівний шлях на льоду при гальмуванні зі швидкості всього 25 км/год може становити від 12 до 25 метрів, а на снігу зі швидкості 40 км/год – від 15 до 30 метрів.

Тому, якщо вам в ролі пішохода здається, що автомобіль ледве «повзе», це не означає, що він зможе швидко зупинитися.

У результаті такого ігнорування дорожніх умов пішохід опиняється під колесами машини і, як результат, в кращому випадку – легкі травми, а в гіршому – летальний результат. Водій в цьому випадку, звичайно, буде винен і понесе кримінальну відповідальність, а пішохід може навіть позбутися життя.

Водіям також слід остерігатися і тих пішоходів, які стоять на льоду буквально біля краю дороги. У будь-який момент він може посковзнутися і його ноги опиняться під колесами твого автомобіля. Щоб цього не сталося, при вигляді таких пішоходів максимально знизьте швидкість і прокладете свій маршрут якнайдалі від цієї непередбачуваної небезпеки.

Варто знижувати швидкість і при під’їзді до зупинок, звідки можуть вибігти пішоходи. Швидкість перед пішохідним переходом слід знижувати так, щоб у разі, якщо на ньому посковзнувся і впав пішохід, у вас повинна бути можливість зупинитися.


Не пропустіть