Схожий автомобіль в розшуку: юрист розповів про чергову хитрість поліцейських

Якщо інспектор зупинив ваше авто з підстави «схожий автомобіль в розшуку» – він повинен мати орієнтування.

Про це у Facebook повідомляє Дорожній адвокат.

Часто поліцейський видумує цю підставу зупинки на ходу. Однак він повинен мати докази підстави зупинки, а саме Орієнтування про перебування авто в розшуку.

«Водій має право вимагати у інспектора пред’явити докази законності зупинки – перебування схожого автомобіля в розшуку. Поліцейський зобов’язаний детально проінформувати водія про причину зупинки», – зазначає юрист.

Якщо таке орієнтування фактично існує, то поліцейському немає сенсу його приховувати, але якщо такий документ відсутній, то інспектор відповідає, що це службова інформація та відмовляє у водієві в його проханні.

Однак, незалежно від того чи пред’явив інспектор зазначене орієнтування, водій повинен пред’явити документи.

Якщо ж після цього поліцейський розпочав розгляд справи про адміністративне правопорушення, то на цій стадії згідно з статтею 268 КУпАП водій має законне право ознайомлюватись з всіма матеріалами і доказами в справі, зокрема із зазначеним орієнтуванням.

Тобто, на цій стадії ви можете цілком законно вимагати надати вам для ознайомлення зазначене орієнтування як доказ підстави зупинки і інспектор зобов’язаний вас з ним ознайомити!

Непред’явлення інспектором орієнтування свідчить про незаконність його дій!


Не пропустіть