В ЄС зростає попит на вживані авто: названа причина

Економічна криза, що триває сьогодні, не зашкодить європейському ринку автомобілів з пробігом, а навпаки — він зростатиме. Це може трапитися через дефіцит нових автомобілів, який триває з початку пандемії Covid-19, і зростанням цін на них.

Про це йдеться у звіті консалтингової компанії Bain & Company.

Як зазначається, вартість європейського ринку вживаних автомобілів зросте до 503 мільярдів євро у 2025 році у порівнянні з 460 мільярдами євро у 2022 році. За останні сім років цей ринок виріс майже на 60%.

«Попит на вживані автомобілі породжений нестачею нових моделей, яка триває уже кілька років, в основному — через скорочення виробництва. Згідно зі звітом Європейської асоціації автовиробників (ACEA), у 2022 році в ЄС виготовили 10,8 мільйона легкових автомобілів, тобто на 24% менше, ніж до початку пандемії 2019 року», – йдеться у повідомленні.

Водночас збільшення попиту на вживані авто призводить до зростання їх цін. Так, з 2019 року середня вартість вживаного автомобіля в Євросоюзі зросла на 27%, та у 2022 році склала 14 тисяч євро. За оцінками експертів Bain & Company, у 2025 році вона зросте до 15 тисяч євро.

Джерело Інститут досліджень авторинку

Не пропустіть