10 речей, які слід перевірити перед покупкою вживаного Subaru

Протягом багатьох років японська компанія Subaru створила собі потужну репутацію, випускаючи надійні і якісні автомобілі. Модельна лінійка Subaru має доволі різноманітний асортимент, від неперевершених 2-дверних спорткарів до культових седанів, практичних універсалів підвищеної прохідності та популярних кросоверів, в т.ч. електричних.

Однак, як і в будь-якої іншої марки автомобілів, у Subaru також є певна частка промахів та невдач. У даній статті американського видання HotCars ми в MMR.net.ua розглянемо 10 важливих речей, які слід враховувати, купуючи Subaru з пробігом.

Проблеми безступеневої АКПП на певних моделях

Технологія безступеневої автоматичної трансмісії (варіатор або «CVT») має деякі переваги, зокрема кращу паливну економічність, меншу вагу та плавність роботи. За конструкцією вони не такі складні, як автоматичні коробки передач типу гідротрансформатор чи робот, і проблем повинно бути менше. Однак це також одна з систем, на яку свого часу найбільше скаржились власники Subaru. Поширені проблеми з варіаторами Subaru включають зупинку, вібрації та звуки несправності.

Інші пробуксовку, витік трансмісійного масла та навіть перегрів. У 2017 році у відповідь на лавину скарг клієнтів Subaru була змушена продовжити гарантію на трансмісію для деяких своїх моделей. Нещодавно, у 2021 та 2022 роках, Subaru оголосила про відкликання майже 200 000 одиниць через проблеми з приводним ременем АКПП.

«Масложер» деяких моделей

Незважаючи на те, що всі бензинові двигуни спалюють масло, деякі роблять це із загрозливою швидкістю. Це може бути пов’язано з такими проблемами, як витік масла, пошкодження поршня або підвищення тиску масла. Відповідно до carcomplaints (США), надмірне споживання масла є найчастішою проблемою Subaru, тому важливо часто перевіряти рівень масла в цих авто.

Для Subaru заміна оливи кожні 5-7 тис. км є звичайною пратикою. У 2014 році власники, які вважали це ненормальним, подали колективний позов проти Subaru. Вирішуючи судовий процес у 2016 році в Америці, фірма Subaru надала безкоштовні тести споживання масла, а також подовжила гарантію до восьми років/150 тис. кілометрів на свої мотори.

Несправність паливного насоса

Паливні насоси є одними з найважливіших компонентів автомобіля. Несправність паливних насосів може спричинити численні проблеми, як-от груба робота двигуна, що згодом може призвести до пошкодження інших компонентів мотора. Це також може призвести до зупинки двигуна, і як наслідок – до аварій. У своїх автомобілях Subaru використовує два паливні насоси – насос низького тиску в баку та насос високого тиску, розташований вище на шляху подачі палива.

В останні роки проблеми з паливним насосом завдали Subaru багато страждань. У 2020 році японська компанія відкликала 188 207 одиниць своїх автомобілів (Legacy, Outback, Impreza та інші) 2019 року випуску через несправні паливні насоси. Приблизно через рік Subaru знову відкликала ще 175 968 своїх машин через можливу несправність згаданої деталі.

Тріщини лобового скла

Лобове скло автомобіля може тріснути через такі фактори, як удари та якість скла. З тих пір, як Subaru почала використовувати акустичне скло в лобових вікнах, виробник автомобілів отримав більш ніж справедливу частку скарг на тріснуті вітрові. За відгуками власників, лобове скло на багатьох Субару від 2015 року випуску і вище тріскається абсолютно без причини.

Через велику кількість скарг Subaru запропонувала збільшити гарантію на окремі моделі 2015–2016 років. Крім того, Subaru також опинилася на поганому кінці кількох судових процесів через поломку лобового скла. Отже, перш ніж виписувати будь-який чек на вживаний Subaru (або новий), вам потрібно знати моделі, які схильні до тріщин вітровому склі.

Перебої з електрикою

Хоча це не єдина модель Subaru з проблемами електрики, за даними mmr.net.ua, саме старі і не дуже універсали Outback викликають найбільше скарг у власників з цього приводу. Американський веб-сайт NHTSA повідомляє про 228 скарг на електричну систему Subaru Outback 2020 року. Найбільше скарг на розряджені акумулятори. На жаль, заміна батареї не є рішенням у цьому випадку.

Винуватцем тут є не сама батарея, а система контролера мережі (CAN) автомобіля. У стані, відомому як «паразитна розрядка», система продовжує споживати заряд акумулятора, коли двигун вимкнено. Таке безперервне розрядження послаблює акумулятор і скорочує термін його служби.

Несправність електроніки

За певних обставин володіти автомобілями може бути дуже небезпечно. Це особливо справедливо, якщо машина схильна самостійно розганятися, навіть якщо водій гальмує. У багатьох випадках це відбувається через несправність електронних датчиків і систем. Тим не менш, це во істину страшна ситуація, яка може призвести до аварій і загибелі людей вмить.

Протягом багатьох років кілька моделей Subaru були винними в ненавмисному прискоренні. Незадоволені власники подали кілька позовів, проте японці не визнали та не вирішили проблему. Ви повинні бути впевнені в Subaru, який купуєте –в протилежному разі ви могли б стикнутися з таким, який прискорюється за «власним бажанням».

Проблеми з системою Subaru Starlink

Купуючи автомобілі, більшість людей звертають увагу лише на такі речі, як економічність, надійність, безпека, комфорт і потужність. Але на думку mmr.net.ua інформаційно-розважальна система автомобіля теж важлива. Це комунікаційний і розважальний центр автомобіля, який відіграє не останню роль в експлуатації машини. Інформаційно-розважальна система Subaru STARLINK містить чимало функцій, які забезпечують спокій власників і покращують взаємодію з користувачем.

Однак у системі є низка проблем, які призвели до випуску кількох оновлень, які, втім, майже не виправили ситуацію. Поширені проблеми Subaru Starlink включають зависання камери заднього огляду та спонтанне гасіння екрана. Розчаровані власники зрештою подали позов проти Subaru у 2018 році.

Здуття прокладок ГБЦ на деяких моделях

Незважаючи на свою репутацію надійності і технологічності, деякі моделі Subaru мають проблеми з прокладкою головки блоку циліндрів. Хоча це не є унікальним для цієї марки, вам потрібно знати, яких моделей з цієї позиції слід уникати, купуючи старі Subaru. Атмосферні 4-циліднрові двигуни Subaru з мають довгу історію дефектів прокладки ГБЦ.

Коли прокладки головки виходять з ладу, вони викликають витік охолоджуючої рідини та оливи, що закономірно призведе до перегріву і далі по списку. Заміна несправної прокладки головки мотора є трудомісткою та дорогою справою, яка передбачає часткове розбирання двигуна. Щоб уникнути переривання прокладок головки, для певних років випуску краще вибрати старі Subarus з двигунами Turbo або V6.

Плавлення панелі приладів

Купуючи старий Subaru, важливо враховувати навіть таке, наскільки добре приладова панель реагуватиме на погодні умови. У позові 2015 року стверджувалося, що деякі приладові панелі Subaru були схильні до плавлення під впливом гарячої температури. На думку позивачів, це мало кілька наслідків для безпеки. Окрім неприємного хімічного запаху, розплавлена ​​панель приладів ставала блискучою до такої міри, що заважала водіям бачити блікувала в скло.

У позові також ставився під сумнів вплив плавлення панелі приладів на розгортання подушки безпеки переднього пасажира. Однак у 2016 році фірма Subaru розширила гарантію на панелі приладів для моделей, які постраждали. Компанія також запропонувала відшкодувати збитки власникам, які вже заплатили за заміну постраждалих «торпедо» раніше.

Не працює стоп-сигнал

Якщо ви керуєте автомобілем із несправним вимикачем стоп-сигналу, крім очевидного ризику зіткнення ззаду, несправні вимикачі стоп-сигналів також впливають на деякі інші системи в автомобілі або банально стають підставою для штрафу з боку поліції.

Такі системи, як блокування коробки передач, блокування замка запалювання та система динамічного керування транспортним засобом, усі покладаються на вимикач стоп-сигналу для належної роботи. За даними mmr.net.ua після отримання технічних звітів з низки країн (Японія, Велика Британія, США) протягом багатьох років, Subaru нарешті оголосила масове відкликання несправних вимикачів стоп-сигналів у 2019 році.

Джерело HotCars

Не пропустіть