Купівля вживаного авто в кредит: названа головна проблема

За оцінками експертів, продажі вживаних автомобілів у декілька разів перевищують продажі нових авто. До того ж до кінця 2018 року ринок став практично неконтрольованим через стихійне ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією – так званих «євроблях», кількість яких ніде не фіксується, передає mind.ua.

У цілому ринок вживаних авто міг би бути перспективним для кредитування, але поки він не охоплений банками через свою специфіку.

По-перше, його практично неможливо виміряти. Відсутня мінімально необхідна інформація щодо моделей, які продаються (вік і пробіг авто), без якої банки не можуть розробити лінійку кредитних пропозицій.

По-друге, покупка автомобілів з пробігом зазвичай здійснюється за готівкові кошти фізичною особою у фізичної особи. Банки ж готові кредитувати вживані автомобілі за умови, що кредитні кошти будуть перераховані з рахунку позичальника на рахунок продавця. Такий процес створює незручності для продавця, який часто намагається знайти покупця, готового платити тут і зараз. Тому банки пропонують або складний процес кредитування, що не користується попитом, або дуже дорогий для клієнта варіант кредиту без застави.

У цих умовах, якщо банки хочуть зміцнювати свої позиції на ринку автомобільного кредитування, настав час замислитися: як запустити процес фінансування вживаних авто?


Не пропустіть