Огляд седану Chevrolet Onix. Заміна Lacetti за $9 тис. – дизайн, характеристики, оснащення

Свого часу моделі бюджетної лінійки бренду Chevrolet здобули неабияку масовість на теренах України – згадайте, скільки Lacetti чи Aveo ви бачили щодня на вулицях ще років 10 тому. Дорожча модель – сімейство Chevrolet Cruze першого покоління також розійшлося пристойним тиражем. Навіть зараз їх вистачає у потоці. А от відверто убогий за дизайном седан Cobalt вже не знайшов подібної популярності, що не дивно.

Втім, зараз весь ринковий успіх вищезгаданих моделей покликано сконцентрувати в одному, сучасному, невеликому за розмірами седані. Він називається Chevrolet Onix.

Шевроле Онікс це малий седан або хетчбек, який з 2019 року випускається на трьох підприємствах по всьому світу: у Бразилії, Мексиці та Китаї. Проте в кінці липня американська корпорація оголосила про рішення налагодити повноцінну зборку моделі в четвертій локації – на своєму підприємстві в Узбекистані. Поки що мова іде лише про Онікси в кузові седан, які з дуже великою ймовірністю можуть з’явитися в автосалонах в Україні. Оскільки така машина має величезний потенціал стати бестселером на ринку, то ми у MMR.net.ua вирішили детальніше вас ознайомити з цим продуктом від Chevrolet.

Силові агрегати і трансмісія

Chevrolet Onix, зібраний на підприємстві в Узбекистані, оснащуватиметься двома 3-циліндровими бензиновими моторами. Перший – з робочим об’ємом 1.0 літра, турбо, потужністю 116 к.с (180 Нм). В якості альтернативи йому виступає  звичайний 1.2-літровий «атмосферник» з віддачою в 89 к.с. (114 Нм) Екологічний стандарт агрегатів дорівнює нормам Євро-5.

Коробка передач для 1.2-літрового мотору пропонується лише 5-ступенева механічна, тоді як з 1.0-літровим турбодвигуном безальтернативно з’єднується автоматична трансмісія на шість швидкостей. Ведучі колеса передні.

Максимальна швидкість зібраної в Узбекистані 4-дверки дорівнює 170 км/год (185 для 1.0 турбо). Розгін з 0 до 100 км/год займає 13.2 секунди (10.9 для 1.0 турбо). Витрати пального варіюються в діапазоні 5.9-6 л / 100 км в змішаному циклі для обох моторів. Міський режим змусить «Шеві» споживати 8-9 літрів бензину кожних сто кілометрів.

Кузов та підвіска

Довжина автомобіля є крайньою як на В-клас, але все ще попадає в даний розмірний діапазон – це 4474 мм. Ширина 1730 мм, висота 1470 мм. Колісна база для «4-дверки» дорівнює 2600 мм. Седан Онікс це повноцінний 5-місний сімейний автомобіль з великим багажником  на 470 літрів та пристойним рейтингом з безпеки. Споряджена маса Шевроле Онікс становить 1197 кг.

Передня підвіска незалежна, типу “МакФерсон”, зі стабілізатором поперечної стійкості. Задня – поперечна балка. Шини розміром 185/70 R15, опціонально 195/55 R16. Базові колеса стальні, в дорожчих комплектаціях легкосплавні. Задні гальма завжди будуть барабанні, тоді як передні – дискові, вентильовані. Кліренс -13.4 см – маленький, але насамперед через гумову губу переднього бампера знизу. Якщо її зняти, то можна розраховувати на всі 15 см.

Салон та оснащення

Усередині 4-дверний седан Шевроле зустрічає вас хорошою ергономікою та переважно бюджетними оздоблювальними матеріалами. Загалом внутрішній простір Chevrolet Onix виглядає так само симпатично і сучасно, як і дизайн екстер’єру. «Пухлий» триспицевий мультируль зі злегка «приплюснутим» в нижній частині ободом має регулювання в обох площинах і електропідсилювач. Комбінація приладів з парою стрілочних шкал і дисплеєм борткомп’ютера між ними крайнє зрозуміла, величезні кишені в дверних картах – крайнє зручні. Центральна консоль з 8-дюймовим екраном мультимедіа, симетричними дефлекторами вентиляції та лаконічним блоком кліматичної установки радує око.

Попереду автомобіль укомплектований «ковшеподібними» кріслами з інтегрованими підголівниками та широкими діапазонами регулювань, але з ненав’язливою боковою підтримкою, а ззаду – стандартним 3-місним диваном, який опціонально може оснащуватися вдома кріпленнями для дитячого крісла Isofix. Деталі та фурнітура інтер’єру седану схожі до таких у кросовері Chevrolet Tracker нової генерації (ще одна, паралельна новинка для узбецького підприємства GM), оскільки автомобілі ці побудовані на єдиній платформі. Вони відрізняються, головним чином, лише кузовом і кліренсом. А таке як архітектура салону, двигуни, КПП у цих автомобілів ідентичні.

Всі комплектації Онікса отримають базові опції комфорту та безпеки – мультимедійну систему із сенсорним екраном і додатком Android Auto/Apple Car Play, кондиціонер, подушки безпеки та систему ABS. Також серед оснащення можна побачити помічник рушання на підйомі та електронну систему стабілізації, протибуксувальну систему та контроль тиску в шинах, круїз-контроль та шість подушок безпеки.

 

Чи можна на Chevrolet Onix з Узбекистану встановити ГБО?

На 1.2-літровий Онікс – так. А от якщо машина матиме мотор об’ємом 1.0 літра з турбонаддувом – питання. Метанове газове обладнання зазвичай не ставлять на турбовані мотори. Турбіна нагнітає додатковий обсяг повітря, яке сильно збільшує різницю у складі суміші між газом та бензином, на якого першочергово була запрограмована робота двигуна. Відтак з’являється висока ймовірність отримати некоректну паливну суміш, а через детонаційну стійкість метану виявити таку помилку складно. В результаті можна отримати додаткове зношення двигуна і «прогар» клапанів.

Якщо ж говорити про ГБО для пропану-бутану, то відрегулювати фази запалення для коректної роботи буде простіше. Друга справа – як перехід на газ позначиться на витратах палива. Це поки відкрите питання.

Chevrolet Onix 2022 і Україна

GM Uzbekistan до 2023 року може припинити виробництво старих моделей Spark, Nexia, Cobalt та Gentra. Їх замінять сучасні машини, у тому числі седан В-сегменту Onix і субкомпактний кросовер Tracker. Для України це була би дуже важлива модель і при грамотній тактиці маркетологів Шевроле Онікс міг би легко стати справжнім бестселером у нас. Адже в тій самій Латинській Америці цей малий седан від «Шеві» є найпродаванішою моделлю в загальному заліку.

Щодо Узбекистану, то очікується, що Chevrolet Onix коштуватиме там від $9 до $15 тис. доларів. Очікується, що продаж седана-замісника Cobalt та Lacetti в країнах Центральної Азії розпочнеться вже у жовтні 2022 року.


Не пропустіть