Топ-8 сімейних авто з пробігом для України в 2023 році

У наші непрості часи стало доволі тяжко знайти автомобіль з пробігом у гідному стані. Приходиться довго вишукувати і підбирати, відсіювати і додавати варіанти, перш ніж знайдеш те, що потрібно. Видання MMR.net.ua підібрало для вас ТОП-8 недорогих вживаних авто різних класів, які будуть цікаві для сімей. Не в останню чергу перевага надавалася тим моделям, які відсутні на ринку Північної Америки, а відтак не могли бути привезені сюди битими з аукціонів. Отож, деталі читайте далі.

  1. Dacia Duster – позашляховик

  • Рік випуску: 2013-2017;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 9-12 тис.

Якщо хочете доступну, надійну та простору машину для комфортного пересування як в місті, так і пересічною місцевістю – сміливо зупиняйтеся на Дастері 1-го покоління – не прогадаєте. Цей апарат напрочуд гротескно справляється з бездоріжжям і відомий своєю невибагливістю до умов експлуатації, як і всі моделі Dacia. Високий кліренс (210 мм) і повний привід стають у пригоді в погану погоду. Власне, модифікація з чотирма ведучими колесами доступна тільки з мотором 1.5 dCI К9К на 115 к.с. Dacia Duster – це перевірений, надійний солдат, який не підведе. Саме тому ми в MMR.net.ua вважаємо його фаворитом в якості універсальної сімейної машини на щодня, тим паче, що на вторинному ринку є велика  кількість пропозицій для румунського позашляховика.

  1. Volkswagen Touran – мінівен

  • Рік випуску: 2011-2015;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 10-13 тис.

Окрім добротної німецької зборки і просторого салону з безліччю ніш, рестайлінговий Volkswagen Touran першого покоління викликає окрему симпатію завдяки хорошим налаштуванням шасі та гідній шумоізоляції. Все це в купі дарує відчуття користування солідною річчю, розробленою германцями. Тут затишно і безпечно, надійно і зручно. Ваша головна задача – не купити машину зі «скрученим» пробігом, яка (насправді) наганяла вже більше пів мільйона кілометрів. Крім того, оскільки компактний мінівен – це знахідка не лише для сім’ї, але і для таксі – то остерігайтеся молочно-кремових «Туранів» – це пригнані з Німеччини «таксішні» машини.

  1. Ford B-Max – мінівен

  • Рік випуску: 2012-2017;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 8-10 тис.

Ford B-Max – це ідеальна сімейна машина для щоденого міського використання. Фордівці реалізували тут концепцію «хардтоп», тобто позбавили машину центральної стійки. Коли відкриті передні і задні двері, то вхід до середини представляє одну велику діру. У нас В-Макси це рідкість. На вторинному ринку їх зустрінеш не часто, але серед того, що є, майже усі оснащені 1.0-літровим бензиновим 3-циліндровим двигуном на 100 к.с. Він агрегатувався винятково з 5-ступеневою механічною КПП. У змішаному циклі бензиновий В-Макс споживає 4.5 л / 100 км. Дизелі 1.5 та 1.6 попадаються не часто, вони в середньому «беруть» 3.8 л на «сотку». Дизель можна знайти з АКПП, але такі машини не популярні.

  1. Mitsubishi ASX – кросовер

  • Роки випуску: 2010- ;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 12-16 тис.

Mitsubishi ASX можна придбати і за 10 тисяч доларів. По низу ринку ідуть машини 2010-2013 років випуску, з пробігами іноді 200-250 000 кілометрів, механічною КПП і переднім приводом. Серед пропозицій не мало екземплярів завезено з ЄС – такі ASX-и часто зустрічається з дизельним мотором 1.8 на 150 к.с. Нажаль (чи на краще), привезених з Північної Америки «Міциків» теж вистачає. Їх легко вичислити – у США і Канаді ASX має назву Outlander Sport і був доступний зокрема з ненажерливим 2.4-літровим бензиновим мотором. За 12 років випуску моделі встановлювалися і інші агрегати, але тут ми згадали найбільш популярні. Головними перевагами цього кросовера є практичність, хороша ергономіка, висока надійність і розповсюдженість запчастин. Слабинкою ж вважається безступенева АКПП типу варіатор.

  1. Opel Antara – кросовер

  • Роки випуску: 2011-2015;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 10-13 тис.

Багато хто забув про цю модель, та дарма. На думку MMR.net.ua, Opel Antara входить в когорту тих машин, які видаються значно дорожчими, ніж насправді є. Посудіть самі – за якихось 13 тисяч доларів можна придбати автомобіль 2014 року випуску з пробігом близько 150 000 км! Щодо двигунів, то в Україні пострестайлінгові «Антари» зустрічаються або з бензиновим мотором 2.4 (167 к.с.), або з «дизелем» 2.2 (163-184 к.с.). КПП може бути як автоматична, так і механічна. Головні вразливі місця Opel Antara – це кузов, а саме схильність до корозії кришки багажника та арок в районі пластикових накладок, а також електроніка, яка може з часом окислитись. Але це дрібниці, особливо по відношенню до машин після 2011 року. А от у всьому іншому кросовер зарекомендував себе як дуже надійного і недорогого в обслуговуванні друга.

  1. Chevrolet Cruze – седан

  • Роки випуску: 2008-2016;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 6-10 тис.

Так, Chevrolet Cruze першої генерації був свого часу мало не хітом продажів в Україні. Але з виходом другого покоління його популярність обірвалась – адже його до нас фірма Шевроле постачати не стала. От так і призабулась ця модель серед середньостатистичного українця. І дарма – це надійний і відносно не дорогий в обслуговуванні автомобіль. З другого боку, саме статус «темної конячки» девальвував ціни на вторинному ринку на Chevrolet Cruze – тому доволі хороші машини можна знайти за близько 6-7 тис. доларів США. Щоправда, є серед них і завезені з Північної Америки «битки», тому будьте обачливі. Компактний «Шеві» зазвичай попадається з бензиновими двигунами 1.4, 1.6 та 1.8, а також «дизелем» об’ємом 2.0 л.

  1. FIAT Tipo – седан

  • Роки випуску: 2015- ;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 7-12 тис.

За рівнем інженерії бюджетний «ФІАТик» навряд чи може потягатися з Chevrolet, проте в нашому контексті це не важливо – їде та й їде. Звернути увагу слід на те, що рік виробництва FIAT Tipo буде значно свіжіший, а пробіг на одометрі – в рази менший. І це майже за ті самі гроші, що просять за Шевроле Круз! У цьому випадку також багато значить фактор забуття – Тіпо просто не так часто шукають на вживаному ринку, як, скажемо, Volkswagen Jetta чи Toyota Corolla. Також не менш важливим фактором низької ліквідності Tipo є погана сервісна сітка марки FIAT – вона майже не розвинена, а там, де все ж є, часто демонструє низький професіональний рівень співробітників. До надійності моделі особливих питань не виникає, хоча подейкують, що окремі бензинові Тіпо можуть під’їдати мастило – не підтверджений факт.

  1. Dacia Dokker – пасажирський вен («каблучок»)

  • Роки випуску: 2012-2021;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 7-9 тис.

Dacia Dokker відноситься до субкомпактних венів, але має більший вантажний простір, ніж Ford Courier чи FIAT Fiorino. Ця модель широко представлена в Україні як Renault Dokker, бо саме під брендом Рено її продавали у нас офіційно. 2022 року на конвеєрі в Марокко Доккер було замінено на аналог – Renault Express. Останній наразі продається в Україні за ціною від $15 тис. і являє собою все той же Доккер, тільки сучасніший і більш довершений, щоби бути гідним носити емблему Рено. Щодо, власне, вживаних пропозицій на ринку України, то серед них ми в MMR.net.ua рекомендуємо звернути увагу на виконання Stepway, яке відрізняється додатковим пластиковим обвісом по периметру кузова, а також вищим дорожнім просвітом.