Короткий огляд седану MG 5: найкращий новий автомобіль за $15 тисяч?

Торгова марка MG (Morris Garage) – це заснована Вільямом Моррісом в 30-х роках у Великій Британії автомобільна компанія. Що цікаво, під час свого англійського минулого зірок з неба ця марка не хапала. А от коли права на MG у британців викупив китайський автогігант SAIC – тоді в марки почалась нова епоха в історії. Хоча тепер до самої Англії продукція MG має тільки історичне відношення, ми в MMR.net.ua вирішили розібратися чому це єдиний китайський (тепер уже) бренд, який варто сприймати всерйоз? І чи справді седан MG 5 є настільки хорошою машиною, ще й з таким демократичним цінником? Читайте далі.

Що собою являє MG 5?

MG 5 – це компактний седан, який випускається китайським автогігантом SAIC під маркою MG з 2019 року. Масові поставки на усі континенти світу, втім, розгорнулися тільки в 2021-му. Примітно, що Україна – єдина європейська держава, де MG 5 можна придбати в кузові седан. В Англії, Швейцарії, Норвегії, Ісландії, а також, певна річ, в ЄС – там «п’ятірка» продається тільки як 5-дверний універсал і лише у версії електромобіля. А седан – навпаки, буває тільки з ДВЗ і головний ринок збуту для нього не Європа, а Азія та деякі країни Латинської Америки.

Отже, 4-вдерний MG 5 може бути тільки з бензиновим двигуном. Варто пам’ятати, що «п’ятірка» – це типовий седан С-класу, з довжиною 4601 мм, шириною 1818 мм і висотою 1489 мм. Довжина колісної бази становить 2680 мм, а споряджена маса MG 5 в базовій комплектації дорівнює 1185 кг. Ми це все до того, що за зручністю посадки, кількістю простору в салоні та об’ємом багажника MG 5 просто ідеально відповідає параметрам сімейного автомобіля. Це напрочуд збалансований седан С-сегменту.

Ціни та комплектації MG 5 в Україні

За інформацією mmr.net.ua, в  базовій комплектації Standard MG 5 вартує 15 700 доларів. Це будуть автомобілі переважно ще 2022 року випуску (що теж сприяє демократичності цінника), з 1.5-літровим бензиновим двигуном, механічною трансмісією та переднім приводом. Попри суху назву, навіть комплектація Standard передбачає дуже щедрий набір оснащення, серед якого світлодіодні ходові вогні​, шкіряний мультируль , кондиціонер, ​8-дюймовий сенсорний екран мультимедіа з Apple Carplay та Android Auto, камера заднього виду, задній парктронік​ та ін.

Також в Україні для MG 5 доступна комплектація Comfort, де за якихось $16 500 ви отримаєте на додачу шкіряний салон («шкірзам»), підігрів та електроскладання дзеркал заднього огляду, систему курсової стійкості ESP, датчики тиску в шинах, нішу під окуляри в салоні, кнопку запуску двигуна та ін. Важливо, що в Comfort буде вже 6 подушок безпеки (в Standard тільки 2), а також 15-дюймові стальні «штамповки» поступляться місцем легкосплавним дискам на 16 дюймів. По світу седан MG 5 має ще низку виконань, але в Україні ми отримуємо тільки дві згадані комплектації і все.

Дизайн

Дорестайлінговий MG 5 (а саме такі у нас продаються) сповідує спокій та консерватизм у дизайні. Це типовий седан С-класу, з класичними 3-об’ємними пропорціями, виваженими лініями та стриманим зовнішнім стилем. Він не позбавлений сучасності, з другого боку, про що свідчить графіка кузова чи, наприклад, наявність світлодіодних ходових вогнів. Але в цілому екстер’єр MG 5 підкреслює традиційний підхід до автомобільної стилістики і явно зацікавить консерваторів за світоглядом або просто тих, хто не розглядає для себе нову машину в жодному іншому типі кузова, окрім як класичного 4-дверного седана! І це чудово.

Всередині виважений стиль підтримується типовою конфігурацією «торпедо»: вона висока, з традиційними дефлекторами обдуву зверху, мультимедійним екраном нижче та поличкою під консоллю. Приладова панель аналогова, з невеличким монохромним (базова версія) або кольоровим дисплеєм по центру і крупники красивим шкалами. Дверні карти – саме такої форми, якої вони і повинні бути в автомобілі. Проте салон MG 5 не виглядає дешево чи старомодно: навпаки, тут в центральній мультимедіа системі «зашите» майже все керування функціями автомобіля, включаючи керування кліматичною системою.

Які переваги має форм-фактор MG 5?

Так, приємний дизайн це вже великий плюс. Але чим в практичному плані може підкорити серце «п’ятірка»? Переваги MG 5 диктує його тип кузова – це седан. По-перше, це якість їзди і економічність. Завдяки тому, що у седанів чудова аеродинаміка і нижча споряджена маса, ніж у кросоверів, вони забезпечують значно приємнішу їзду, кращу динаміку і вищу паливну економічність.

По-друге, зважте на комфорт і приватність, які ви отримуєте в седані. Ви не знаходитесь в одному об’ємі з вантажем, відповідно не слухатимете брязкоту і стукання речей у багажнику при їзді на нерівних ділянках. А ще седани, завдяки вдалому спрямуванні повітряних потоків, не страждають проблемою забруднення задньої частини, особливо скла, як інші типи кузовів. А ще 4-дверний кузов – банально безпечніший. Про це та багато іншого ви можете прочитати більше у відповідній статті mmr.net.ua.

Салон і багажник MG 5

Разом з усім вище сказаним, вартує зазначити , що в салоні MG 5 багато простору. Завдяки пристойній колісній базі і продуманій компоновці комфортно буде пасажирам на обох рядах, навіть якщо всі вони будуть високими чолов’ягами – місця справді вдосталь. Сидіння ергономічної форми, м’які і затишні. В дверних картах – великі кишені. На центральному тунелі обабіч важеля КПП – додаткові ніші, для дрібних речей. Зліва від руля є спеціальні щілини для кредитних карток. Просторо, продумано і дуже зручно – це якщо коротко про салон MG 5.

Сенсорний екран мультимедіа має просте і мінімалістичне меню, однак певні швидкі клавіші, як-от регулювання інтенсивності чи температури обдуву або гучності аудіо присутні внизу під екраном. Якість збірки та підгонки деталей в салоні MG 5 не викликає жодних питань. Пластик хоч і жорсткий, але якісний. Крім того, навіть в «базі» є оздоблення центральної консолі та дверей «шкірзамом». Об’єм багажника «п’ятірки» дорівнює 512 л, що є величезною цифрою. Під підлогою – «докатка».

Технічні характеристики

Усі MG 5, що продаються в Україні, оснащені атмосферним бензиновим двигуном 1.5 (114 к.с. і 150 Нм) та 5-ступеневою механічною коробкою передач. За даними mmr.net.ua така зв’язка не заточена під особливо динамічну їзду, але за необхідності – бадьоре прискорення седан MG може забезпечити. Зрозумійте, тут дуже добре попрацювали на д балансом якостей. От, наприклад, реальні витрати палива MG 5 дорівнюють 6.8 л/100 км у змішаному циклі. Максимальна швидкість «4-дверки» дорівнює 185 км/год.

Дорожній просвіт китайського седану С-класу становить 15 см, а об’єм паливного баку – 45 л. Що цікаво, для України і деяких інших ринків MG 5 постачається з двигуном стандарту токсичності Euro-5, хоча ця сама силова установка на «п’ятірці», але, наприклад, для ринку Чилі, відповідає вже еко-нормам Euro-6. Втім, навіть для України завод-виробник дає потужну гарантію на MG 5: 5 років або 150 тис. км. Це дуже вражає.

Ще один важливий нюанс: платформа, на якій збудований цей автомобіль, була розроблена спільними зусиллями SAIC і … GM (General Motors)! Тому ті, хто шукають пояснення, чому ж ця китайська машина настільки вдало спроектована, можуть бути задоволені. Сам мотор, бензиновий 1.5 (114 к.с.) також використовується в продукції GM для місцевого китайського ринку, наприклад в автомобілях марки Buick аналогічного класу.

Об’єктивні недоліки MG 5

Звісно, і ця машина має свої мінуси. Вони не такі значні, але про це також варто згадати. Ми запишемо їх у вигляді списку:

  • руль регулюється лише за кутом нахилу;
  • спинка заднього дивану монолітна, так ще й утворює «сходинку» з підлогою багажника при складанні;
  • кришка багажника не має внутрішньої ручки для закриття;
  • MG 5 (як мінімум для ринку України) не оснащується заводськими підкрилками і антигравійним покриттям порогів;
  • для України немає виробу КПП.

Чому MG – єдиний китайський бренд, «який зміг»?

Тому що тут принципово відрізняється підхід до створення автомобілів. Замість типово китайського «аби було, продамо дешево» тут працює гасло «максимально сильне співвідношення ціна/якість». Це можна зрозуміти, дивлячись на географію поширення даного китайського бренду: окрім країн Азії до його ринків збуту належать також ЄС, Англія, Швейцарія, Норвегія та Ісландія, а ще Австралія і Нова Зеландія. Ба більше, на теренах цих заможних країнах напрочуд тепло відгукуються про продукцію марки MG, мовляв наскільки все доброчесно зроблено і за такі малі гроші! І це правда.

Це дуже гарно репрезентує рейтинг з безпеки найновіших автомобілів MG – навіть сучасні найжорсткіші тести Euro NCAP моделі «Morris Garage» проходять відмінно (5 зірок). Власне, це і є один з головних ключів до побудови репутації серед європейського споживача.

Підсумки

MG 5 вартує значно менше, а пропонує багато в чому куди більше, ніж інші гравці цього класу. Під останніми ми маємо на увазі Toyota Corolla, Hyundai Elantra, Renault Megane. Так, це бюджетний автомобіль, проте він не виглядає як «бідний родич» поряд з іншими, а лише слугує їм більш поміркованою альтернативою. Ця машина розмірами з Citroen C4 X, а коштує як на клас менший Citroen C3. При цьому жодних жертвувань з боку надійності і якості – можете бути певними, це справді саме та марка з Китаю, яка «змогла».


Не пропустіть