Топ-10 кращих автомобільних брендів за співвідношенням ціна/якість

Питання відповідності споживчих якостей певного продукту і його ринкової вартості завжди супроводжувало будь-яку капіталістичну економіку. Незалежно від того, чи ви заможний сім’янин, в житті якого все вдалося, чи той, хто нещодавно «став на ноги» і тільки і встигаєш рахувати кожну копійку – витрачати власні гроші на продукт, який «не до кінця коштує» своїх грошей не хочеться нікому. Є ще інша специфіка, коли бездоганної якості іміджева річ коштує трохи, а іноді і не трохи більше, адже там ви переплачуєте за бренд. Серед автомобільного світу до таких брендів насамперед належать компанії класу люкс, як-от Porsche, Ferrari, Maserati, Lamborghini, Aston Martin, Rolls-Royce, Bentley, McLaren.

Однак, сьогодні ми в MMR.net.ua поговоримо якраз про доступні масовому споживачу автомобільні бренди, товар яких, зазвичай, славиться більш вигідним співвідношенням ціна / якість, або, як кажуть англійці, Value for money. Це ті автомобільні марки, яких знає весь світ, але саме вони з тих чи інших прочни сьогодні пропонують більш вигідний продукт, ніж конкуренти, без втрати в якості за ті самі гроші. Отож, читайте далі про нашу добірку «Топ-10 автомобільних брендів за співвідношенням ціна / якість» станом на 2024 рік.

1. Dacia

Автомобільна компанія Dacia (Дачія) була заснована у 1966 році в Румунії. Наріжні цінності цієї марки не змінювалися десятиліттями і полягають у створенні надійних і максимально доступних машин «для народу». Сучасний асортимент румунської компанії, втім, доволі різноманітний і здатен задовільнити потреби широкої аудиторії. Найголовніша модель, з якої почалася «новітня ера» для Dacia, це малий седан Logan. Альтернативою йому слугують аналогічний хетчбек Sandero та 7-місний універсал-MVP Jogger. Цікавить електромобіль? Мікро-кросовер Spring до ваших послуг! Найбільшим комерційним хітом марки сьогодні є компактний 4х4 позашляховик Duster, що так полюбився усім в різних куточках світу! Наразі Dacia працює над розробкою сімейства бюджетних (і «пригодницьких») моделей С-класу, які можуть бути доступні в кузовах седан, хетчбек, ліфтбек та універсал. Цей проект називається C-Neo.

2. MG

MG (МГ) – Morris Garages – заснований у 1920-1930-х роках англійський автомобільний бренд. Колись він десятиліттями спеціалізувався на випуску легких спортивних автомобілів, однак ближче до кінця ХХ століття компанія зазнала фінансової кризи, вийти з якої самостійно не вдалося. Китайський автогігант SAIC сьогодні володіє 100% пакетом акцій на MG, тож і філософія бренду змінилась у бік випуску бюджетних автомобілів «ходових класів». Однак, щодо питання якості, інноваційності чи безпеки сучасних моделей MG для глобального ринку – як-от 3, 4, 5 та інших – треба сказати, що все знаходиться на дійсно гідному рівні. Сьогодні цю марку ми в mmr.net.ua називаємо англо-китайською, бо, окрім історичної прив’язки до «англосаксів», зараз деякі MG використовують чимало технічних вузлів від американської GM, в межах співробітництва SAIC-GM.

3. Kia

Корейська фірма Kia (Kia) здобула міцну репутацію у всьому світі завдяки своїй відданості принципам високої якості та надійності. Це підтверджує і унікальна семирічна гарантія від виробника, яку в більшості країн світу отримує кожна модель Кіа. Власне, навіть один лише модельний ряд цієї популярної марки здатен вразити своєю широтою: Picanto, K3, Cerato, Ceed, K4, K5, K8 та K9 – це все лише стандартні легкові моделі бренду. Для деяких ринків Kia також пропонує великий рамний SUV Mohave та повнорозмірний мінівен Carniva. Ми вже не згадуємо на цілу низку розкручених кросоверів, які за великим рахунком є технічними відповідниками співрозмірних моделей Hyundai. Вартує зазначити головне: яку модель Кіа не візьми, отримаєш сучасний якісний автомобіль із характеристиками, що відповідають класу і вище.

4. Hyundai

Подібно до Кіа, корейська компанія Hyundai (Хюндай) зарекомендувала себе як виробника автомобілів практично усіх класів і сегментів. Моделі цієї марки пропонують довготривалу заводську гарантію і відповідають найвищим стандартам з надійності, технологічності та безпеки. Так, сьогодні корейці випускають низку хетчбеків – і10, і20 та і30, седанів Elantra, Sonata та Genesis, шикарний мікроавтобус Staria, а також електрокар в стилі «ретро» – седан Ioniq 6. Всі машини марки Hyundai, як ми в mmr.net.ua вважаємо, порадують вас щедрою кількістю стандартного обладнання, пропонуючи відмінне співвідношення ціни та якості.

5. Citroen

Французька компанія Citroen (Сітроен) відома у світі як виробник неординарних, екстравагантних і часто доволі епатажних автомобілів. В історії марки з подвійним шевроном на емблемі було немало інноваційних, проривних інженерних винаходів та рішень. Сьогодні інтерес споживача Citroen підтримує тією ж таки увагою до дизайну та насамперед комфорту своїх автомобілів. Модельний ряд французької фірми наразі складається з доволі «різношерстних» авто на різний смак і гаманець. До вашої уваги, наприклад, хетчбеки С3 і С4, пасажирські і комерційні «каблучки» сімейства Berlingo, мікроавтобуси Jumpy і SpaceTourer, а також лінійка класичних 4-дверних седанів, починаючи з бюджетного C-Elysee, продовжуючи чудернацьким С4 Х і закінчуючи флагманським DS9.

6. Renault

Автоконцерн Renault (Рено) вважається одним з найбільш передових промислових гігантів у Європі і Франції зокрема. Сьогодні на думку mmr.net.ua модельний ряд цієї марки доволі кострубатий, багато ключових позицій втрачено, проте французи все ще випускають чимало хорошого, особливо в ракурсі ціна/якість. Культовий малий хетчбек Clio та широко відоме сімейство Megane виступають в ролі зручних компактних автомобілів на щодня. Ті, хто бажають щось практичніше та «сімейніше», розглянуть мікроавтобус Trafic SpaceClass. Ну і традиційно потужну комерційну лінійку Renault – «пиріжки» Express та Kangoo, а також фургони Trafic та Master – складно переоцінити.

7. Opel

Німецький бренд Opel (Опель) завжди був відомий тим, що виробляв автомобілі відмінної якості, які за своїми споживчими характеристиками не поступалися Volkswagen, але коштували зазвичай трошки менше – риса, яка зберігається і донині. Хоча сьогодні це вже не ті, «справжні Опелі», що були раніше, а скоріше зібрані в Німеччині версії Peugeot та Citroen (якщо утрирувати), більш демократична цінова політика компанії Opel робить її продукцію дуже привабливою серед конкурентів. Назви моделей відомі усім нам: це маленький хетчбек Corsa, компактні хетчбеки і універсали Astra, практичний мінівен Crossland та кросовери Mokka і Grandland.

8. Ford

Засновник компанії Ford (Форд) у 1903 році, сер Генрі Форд, поставив собі за мету створювати доступні та якісні автомобілі для масового ринку. Його справа живе досі, при чому дуже і дуже успішно. У даному ракурсі ми будемо охоплювати саме німецьку лінійку даного бренду, не американську. Отож, наразі Ford Europe продає останні партії малої і неперевершеної Fiesta (яка, нажаль, вже знята з виробництва), компактного бестселера Focus у різних кузовах (також не довго залишиться на конвеєрі) та сімейних мінівенів S-Max і Galaxy. Усі ці моделі зараз можна придбати в Європі за вигідною ціною, адже з переходом на випуск більш прибуткових кросоверів класичні моделі Ford швидше дорозпродують, а от їх ліквідність на вторинному ринку при цьому тільки зростатиме. На щастя, у випуску залишається хітовий мікроавтобус Tourneo і комерційні фургони Courier, Connect, Custom, Transit.

9. Suzuki

Suzuki (Сузукі) – японський транснаціональний виробник транспортних засобів. Він випускає автомобілі, мотоцикли, двигуни для водного транспорту та інше. Обсяг продажів автомобілів Suzuki у всьому світі посідає десяте місце серед автомобільних марок, тоді як внутрішній обсяг продажів (в Японії) є третім за величиною в країні після Toyota та Nissan. Автомобілі цієї марки відрізняються високою якістю, надійністю, ліквідністю і є дещо більш консервативним продуктом, ніж моделі інших японських виробників. Сьогодні до переліку ключових пропозицій Suzuki на глобальному ринку входять малі хетчбеки Baleno і Swift, малі кросовери S-Cross і Vitara, а також малий позашляховик Jimny. Як бачите, всі моделі є малими, що відповідає філософії бренду компанії Suzuki – випускати максимально зручні у щоденному використанні, практичні автомобілі за відносно доступною ціною.

10. Nissan

Компанія Nissan (Ніссан) має чудову репутацію далекоглядного і технологічно передового виробника автомобілів, який відповідає своєму девізу «інновації, що захоплюють». Японський автогігант випускає надійні та практичні автомобілі найрізноманітніших класів. Доволі доступні стрімкі седани, як-от невелика Versa, компактна Sentra та крупна Altima є гарним прикладом цілісності лінійки бренду на ринку Північної Америки. Пікапи також завжди були сильною стороною японців, тому такі моделі як середньорозмірний Frontier і повнорозмірний Titan теж зарекомендували себе як одні з найвигідніших пропозицій у своєму класі, хоча останній мало не єдиний в сегменті досі пропонує монструозний бензиновий V8. Окремо варто сказати і про спорткар Z, а також про повнорозмірний позашляховик Patrol – це справжні перлини в модельному ряді бренду.