Топ-10 кращих малих автомобілів у продажу в 2024 році

Автомобільна промисловість влаштована таким чином, що часто зі зміною поколінь моделі зазнають збільшення в габаритах. Це призводить до того, що за умовні 20 років випуску одна і та ж модель, яка грає в тому самому класі, зі зміною декількох генерацій може збільшитися в розмірах досить помітно. Особливо помітний такий стрибок відбувся на початку 2000-х років.

Однак багато хто вважає таку тенденцію безглуздою, адже реальної потреби у збільшенні автомобілів немає. Якщо тобі треба більше авто, ніж те, яке ти експлуатуєш сьогодні, то просто придбай модель на клас чи два більшу. Або ж взагалі змініть тип кузова своєї машини – до ваших послуг завжди були мінівени і мікроавтобуси. Хай там як, але сьогодні ми в MMR.net.ua вирішили зібрати десятку найменших автомобілів, які ви все можете придбати на ринку ЄС і України. Ці машини забезпечують зручність, маневреність і легкість експлуатації в місті, а також є дуже економними. Японські Kei-кари для домашнього ринку зі зрозумілих причин ми не враховували. Натомість до списку увійшли переважно хетчбеки А-сегменту, хоча є і дуже цікаві винятки, про які ви дізнаєтеся далі.

10. Suzuki Jimny

  • Довжина, мм: 3840;
  • Ширина, мм: 1645;
  • Висота, мм: 1720;
  • Колісна база, мм: 2250.

Як ми бачимо, цей список не обійшовся виключно міськими хетчбеками А-класу. Suzuki Jimny – це рамний повнопривідний позашляховик з нерозрізними мостами і знижувальним рядом передач, який здатен проїхати практично будь-де. Фактично це 2-місний автомобіль з доволі великим багажником, який бездоганно вписується у побут якого-небудь рибалки, фермера чи лісника. Однак Suzuki Jimny прекрасно підходить на роль дамського аксесуару для міських поїздок (в яскравому кольорі), адже його крихітні габарити і висока посадка сприяють максимально зручній міській експлуатації. Малий японський SUV використовує 1.5-літровий бензиновий мотор (102 к.с.), який споживає пальне в розмірі 6.8 та 7.5 л/100 км у змішаному циклі з МКПП і АКПП відповідно.

9. Toyota Aygo X

  • Довжина, мм: 3700;
  • Ширина, мм: 1740;
  • Висота, мм: 1525;
  • Колісна база, мм: 2430.

Оригінальний хетчбек А-класу Toyota Aygo був улюбленцем у своєму сегменті протягом досить тривалого періоду часу, однак з тих пір японська компанія замінила його на трохи більший Aygo X. В цілому автомобіль використовує старий рецепт, хоча тепер Aygo X отримав нотку кросоверного стилю та ширший салон. Це все ще найменший автомобіль Toyota і один із найменших автомобілів на європейському ринку, хоча ширина його кузова відповідає автомобілям вищого, В-класу. Вища початкова ціна на Aygo X означає, що він більше не є такою привабливою перспективою для покупців перших авто, однак його підвищена висота дорожнього просвіту робить його більш придатним для використання на нерівних дорогах з вибоїнами і ямами – риса, яка сподобається багатьом покупцям. Хетчбек Aygo X доступний лише з одним бензиновим двигуном 1.0 (72 к.с.), що агрегатується з 5-ст. МКПП або безст. АКПП.

8. Suzuki Ignis

  • Довжина, мм: 3700;
  • Ширина, мм: 1660;
  • Висота, мм: 1605;
  • Колісна база, мм: 2435.

Suzuki Ignis має чудернацький дизайн, високий кліренс (18 см) і навіть опцію повного приводу, що означає, що він може впоратися з набагато більшим викликом, аніж просто перевантаженими міськими вулицями. Завдяки коробчастій формі кузова Ignis може легко перевозити чотирьох дорослих пасажирів та їхній багаж. Усі моделі оснащені 1.2-літровим бензиновим двигуном (83 к.с.) із достатньою тягою, щоб легко їздити по місту. Власне, для пересічної місцевості, буде це сільська дорога чи лісові маршрути, повнопривідний Suzuki Ignis підходить не менше. Завдяки легкості, міні-габаритам і тонкості шин, автомобіль здатен споживати палива в обсязі 3.9 та 4.3 л / 100 км для МКПП і АКПП відповідно, тоді як повнопривідна версія з «механікою» вкладається в показник 4.2 л/100 км.

7. Dacia Spring

  • Довжина, мм: 3700;
  • Ширина, мм: 1583;
  • Висота, мм: 1519;
  • Колісна база, мм: 2423.

Маленький і прудкий електромобіль Spring має запас ходу (за стандартом WLTP) близько 230 км, але в суто міському циклі румунський сітікар проїжджає всі 305 кілометрів. Дорожній просвіт найменшого хетчбека Dacia становить 15 см – для міста цього достатньо, особливо при таких малих розмірах і звисах. В салоні є вдосталь простору для 4 людей, хоча елементів зручності малувато, ніяких ручок чи підстаканників, лиш кишені в дверях. Висока посадка, пристойний кліренс, хороша оглядовість і маленькі розміри цієї Dacia – все це є запорукою легкого керування в умовах насиченого міського трафіку. В Україні на ринку вживаних автомобілів вже набралося чимало оголошень з продажу дорестайлінгових екземплярів Dacia Spring.

6. FIAT Pandina

  • Довжина, мм: 3680;
  • Ширина, мм: 1672;
  • Висота, мм: 1555;
  • Колісна база, мм: 2300.

Раніше ця модель називалася Panda, однак починаючи з 2024 року, після довгоочікуваного оновлення, італійці з певних причин перейменували її в FIAT Pandina, що перекладається як «пандочка». Що ж, імідж цієї милої тварини залишається бездоганно втіленим у безлічі окремих деталей та загальному вигляді авто. Для хетчбека А-класу відтепер буде доступна тільки версія Cross, яка показана на фото. Ніякого повного приводу, дизельних двигунів і збільшеного кліренсу тепер для Pandina не передбачається. В Європейському Союзі покупці матимуть змогу придбати хетчбек з бензиновим 3-циліндровим 1.0-літровим мотором (70 к.с.), 6-ст. «механікою» і переднім приводом. Середні витрати пального складають 5.0 л/100 км. До речі, за даними mmr.net.ua дореформенна FIAT Panda повертається на ринок України, тож у нас також буде можливість придбати один з найменших і наймиліших автомобілів у продажу.

5. Hyundai i10

  • Довжина, мм: 3670;
  • Ширина, мм: 1680;
  • Висота, мм: 1480;
  • Колісна база, мм: 2425.

Найменша модель у глобальній лінійці Hyundai також є однією із найменших у продажу в ЄС і Україні. Всередині найновіший хетчбек i10 демонструє напрочуд високі стандарти оздоблення, незважаючи на низьку ціну. Тут також достатньо місця для п’ятьох людей, плюс є 252 літри багажника. Покупці мають вибір між 1.0- або 1.2-літровими бензиновими двигунами (67 к.с. і 84 к.с. відповідно), обидва з яких добре підходять для міста, а останній мав би більше підійти для тих, хто регулярно їздить по трасі чи сільською місцевістю. Однак, ложкою дьогтю в Hyundai i10 є безальтернативне використання специфічної «автоматизованої» трансмісії в парі зі «старшим» мотором 1.2 (84 к.с.), яка зазвичай характеризується смиканнями в роботі і невисокою надійністю.

4. Kia Picanto

  • Довжина, мм: 3595;
  • Ширина, мм: 1595;
  • Висота, мм: 1485;
  • Колісна база, мм: 2400.

Kia Picanto вперше був представлений у 2004 році, коли корейський виробник ще не досяг тієї популярності, яку має сьогодні. Через двадцять років, у своєму останньому поколінні, Picanto продовжує пропонувати все, що потрібно покупцям мікро автомобілів за доступною ціною. Після рестайлінгу крихітний хетчбек отримав покращений салон та розширене оснащення у стандартній комплектації. Передбачена 8,0-дюймова сенсорна навігаційна система та цифровий дисплей на панелі приладів. Користувачі також можуть скористатися додатком Kia Connect, сумісним зі смартфонами на базі Android та Apple. Як і на всі інші моделі Kia, в Європі на Picanto також розповсюджується семирічна гарантія.

3. Volkswagen Up

  • Довжина, мм: 3563;
  • Ширина, мм: 1641;
  • Висота, мм: 1478;
  • Колісна база, мм: 2420.

Німецький мікро хетчбек вже зняли з виробництва, але в Європі все ще можна придбати останні партії випущених машин зі складів. Це будуть виключно електричні версії e-Up, які здатні проїхати без підзарядки близько 260 км у змішаному циклі за стандартом WLTP. Проте суто в міському режимі за раціонального водіння електричний Up може проїхати навіть всі 350 км. Завдяки малим розмірам і масі, споживання електроенергії в цього малюка є значно нижчим за більші електрокари, тому розряджатися він буде повільніше, проїжджаючи ту саму відстань. Навіть для багажника місце знайшлося – аж 251 літр об’єму! Для хетчбека А-сегменту це хороший показник. Від 40-кіловатної станції батарею електричного Volkswagen Up можна поповнити до 80 відсотків лише за одну годину. За даними mmr.net.ua, від домашньої розетки (2.3 кВт) для повної зарядки знадобиться 16 годин 12 хвилин.

2. FIAT 500

  • Довжина, мм: 3550;
  • Ширина, мм: 1627;
  • Висота, мм: 1490;
  • Колісна база, мм: 2300.

Мало які автомобілі пропонують такий видатний дизайн і стиль, який випромінює FIAT 500. Попри маленькі габарити, всередині цей хетчбек напрочуд просторий, місця навіть достатньо для чотирьох дорослих, хоча, звісно, насамперед буде зручно двом попереду. Багажник не вражає, але його 185 літрів простору є достатніми для перевезення дрібних покупок з магазинів. Завдяки дуже коротким кузовним звисам і чудовій видимості, паркування на FIAT 500 є надлегкою справою навіть в умовах мегаполісів. А режим «City» робить руль ну дуже легким, тож для жінок маневрування на стоянці буде не проблемою. Для українського ринку маленький 500 оснащений 1.2-літровим бензиновим двигуном, який виробляє 69 к.с., хоча в ЄС хетчбек продається з 1.0-літровим 3-циліндровим турбомотором на 70 к.с.

1. Caterham7

  • Довжина, мм: 3300;
  • Ширина, мм: 1575;
  • Висота, мм: 1015;
  • Колісна база, мм: 2315.

Отакої! Не очікували? Так, це малосерійний спорткар для автомобільних гурманів і ентузіастів, але ж він продається в Європі і світі, а відтак може бути включений в наш список. Caterham7 – це класичний 2-місний родстер, конструкція якого походить аж з 50-х років ХХ століття. Всі ці десятиліття автомобіль змінювався лише точково, не зазнаючи змін в конструкції і габаритах, і саме у цьому полягає головна ідея моделі – бути максимально безкомпромісним класичним легким спортивним автомобілем, який дарує унікальні емоції від водіння. Задумайтеся – споряджена маса стандартного Caterham 7 становить 570 кг! Сьогодні за даними mmr.net.ua у рух цей класичний легкий родстер приводить 0.7-літровий 3-циліндровий бензиновий турбомотор Suzuki (85 к.с.), потужності якого для найменшого автомобіля на ринку вистачає аж за край!