Бум електрокарів може завдати непоправних збитків автомобільній галузі

Зростання виробництва електромобілів може привести до краху індустрії мастильних матеріалів, яка в даний час налічує понад 146 мільярдів доларів.

Як повідомляє Bloomberg, виробників може чекати доля компанії Kodak, яка не встигла відреагувати на зміни на ринку фотокамер і збанкрутувала.

Агентство вказує, що, наприклад Volkswagen і Nissan зосереджуються на виробництві машин з електричними батареями. Для них не потрібно такої кількості моторного мастила: акумуляторні електромобілі вимагають на 50-70 відсотків менше мастила, ніж двигуни внутрішнього згоряння. Передбачається, що до 2025 року попит на мастила знизиться, вказав аналітик Bank of Merrill Lynch Жан-Батист Роллан. При цьому деякі виробники вже почали впроваджувати спеціальні лінійки для електромобілів. Наприклад, Royal Dutch Shell розробила рідини для гібридних автомобілів, власний бренд анонсувала і Petronas.

У липні поточного року стало відомо про падіння світових цін на літій: цей метал використовується для виготовлення акумуляторів для електромобілів. З 2015 по 2018 роки ціни на літій підскочили втричі. В результаті виробники по усьому світу почали відкривати нові шахти в розрахунку на те, що в недалекому майбутньому електромобілі витіснять традиційний бензиновий транспорт. Однак їх розрахунки не виправдалися: через глобальну торговельну війну і уповільнення економіки в різних країнах, перш за все в Китаї, ринок електромобілів зростає не такими швидкими темпами, як очікувалося.

В Україні попит на електромобілі продовжує зростати. За десять місяців 2019 року українці придбали і поставили на облік 6247 автотранспортних засобів на електротязі.


Не пропустіть