Який вживаний кросовер обрати? Рейтинг найнадійніших позашляховиків

Обирати кросовер у сучасному різноманітті й без того важко. А як вибрати надійний вживаний кросовер? Пропонуємо переглянути рейтинг найнадійніших позашляховиків, пише motorcar.com.ua.

Здається, бум на кросовери ніколи не закінчиться. Цей сегмент постійно зростає та є найпопулярнішим у Європі (та й в Україні) і навіть витіснив компактний клас зі свого трону.

Нові моделі постійно з’являються на ринку, різноманітність зростає у всіх сегментах: малих, середніх та великих позашляховиках. Але чи ці бестселери технічно надійні?

Німецьке видання Auto Bild дослідило топ-10 бестселерів на ринку та зробило рейтинг найнадійніших позашляховиків.

10 місце: Renault Captur

Renault Captur добре проходить TÜV (Асоціація технічного нагляду). Схильність до помилок нижча за середнє значення по сегменту. Тільки на осях підвіски в моделях старше чотирьох років помітний негативний градус «розвалу».

Для покупців вживаних автомобілів також погана новинка: ціни на компактний позашляховик все ще досить високі. Навряд чи гарний екземпляр можна знайти менш ніж за 7500 євро. Можливо тому, що більшість Captur мають невеликий пробіг. У 2020 році було продано 22 790 примірників.

9 місце: BMW X3

BMW X3 був одним із перших позашляховиків на ринку, і протягом багатьох років він завжди був одним із найбільш продаваних «паркетників» у Німеччині. В принципі, останні два покоління також є вартими для придбання. Однак у X3 (Typ E83), побудований до 2010 року, пружини на задній осі зазвичай ламаються вдвічі частіше.

З наступником (Typ F25), доступним до 2017 року, система кермового управління пом’якшала. Незважаючи на це, X3 дуже міцний, хоча пробіг на таких кросоверах вище середнього. У 2020 році було продано 23 351 примірників.

8 місце: Ford Kuga

Ford Kuga візуально непомітний, але технічно складний. Позашляховик, який випускається з 2008 року, завжди викликає невеликі проблеми на СТО. У краш-тесті Euro NCAP обидва покоління отримали найвищий бал – п’ять зірок.

І, незважаючи на свою вагу та велике навантаження, проблем з осями та шарнірами немає. Однак старші Kuga першого покоління (до 2013 року) можуть страждати від втрати мастила та зносу пружин та амортизаторів. Нові реєстрації у 2020 році: 23 868 примірників.

7 місце: Skoda Karoq

Skoda Karoq – молодий та хороший позашляховик. Доступний у Німеччині з кінця 2017 року, все ще не отримав багато скарг. Karoq переконливий з точки зору безпеки: він отримав найбільшу кількість балів у краш-тесті Euro NCAP.

Асистент екстреного гальмування з попередженням про зіткнення та виявленням людини є стандартним. Єдиний недолік: покупці вживаних автомобілів не можуть розраховувати на вигідну ціну придбання Karoq, оскільки він не перебуває на ринку досить довго. Нові реєстрації у 2020 році: 24 083 примірники.

6 місце: Volkswagen T-Cross

VW T-Cross – це позашляховик на базі Polo, який доступний із 2018 року. Серйозні слабкі місця, як правило, не можна виявити настільки рано в таких молодих транспортних засобах. T-Cross ще не проходив оцінку TÜV.

Позашляховик, розташований нижче T-Roc, базується на так званій платформі MQB-A0, яку VW також використовує для VW Polo, Audi A1, Seat Ibiza та Seat Arona. Вживані моделі доступні в Німеччині від 11000 євро. Нові реєстрації у 2020 році: 27 345 примірників.

5 місце: BMW X1

BMW X1 є бестселером, а також «відмінником» з бездоганним балансом TÜV. Найменший позашляховик із Баварії виправдовує свої преміальні вимоги, оскільки він має низький рівень дефектів і навіть має хороші показники з шасі, типовим слабким місцем позашляховиків.

Однак покупці вживаних автомобілів повинні звернути особливу увагу на чутливе до налаштування стоянкове гальмо чотири-п’ятирічного Х1 (Typ 84), відсутність ефективності якого дещо погіршує безпеку. У 2020 році було продано 28 551 екземплярів.

4 місце: Hyundai Kona

З 2017 року Hyundai має найменший позашляховик у своєму асортименті, Kona. В даний час Kona коштує щонайменше 19 900 євро в Німеччині. Позашляховик доступний від 11 500 євро на вторинному ринку. Отже, якщо купляти добре обладнану модель із більш потужним двигуном, то можна отримати вигідну ціну з вживаною моделлю.

Ще одна перевага: багато вживаних Hyundai все ще мають заводську гарантію. Виробник дає п’ятирічну гарантію на свої транспортні засоби, яка передається новому власнику при покупці вживаного автомобіля. Нові реєстрації у 2020 році: 31 557 примірників.

3 місце: Mercedes GLK/GLC

У звіті TÜV за 2021 рік Mercedes GLC було визнано не лише переможцем серед позашляховиків, а й загальним переможцем. Єдиним слабким місцем були згадані дуже високі ціни на вживані машини преміального позашляховика. Краща похвала навряд чи можлива!

Його попередник GLK, який також став загальним переможцем, є більш доступним. Покупці повинні особливо перевірити стояночне гальмо на GLK віком від восьми років. В іншому випадку у справжнього позашляховика немає слабких місць. У 2020 році було продано 41 791 екземплярів.

2 місце: Volkswagen T-Roc

VW T-Roc – справжній бестселер. Однак покупці вживаних автомобілів не можуть розраховувати на вигідну ціну позашляховика, який був доступний з кінця 2017 року. 4,25-метровий T-Roc все ще досить дорогий.

Купуючи вживаний автомобіль, бажано звернути увагу на зразки з вищим рівнем оснащення, оскільки матеріали в «базі» виглядають твердими та дешевими. Технічно серйозних дефектів не знайдено, адже модель із Вольфсбурга для цього ще занадто молода. У 2020 році продано 50 822 примірників.

1 місце: Volkswagen Tiguan

Жоден позашляховик не продавався краще за VW Tiguan у Німеччині минулого року. Позашляховик із Вольфсбурга не позбавлений дефектів. Шасі, отримане від Passat, від початку страждало від великої ваги Tiguan. І гальмівні диски також багато не витримують.

Проте на 100 000-кілометровому випробуванні на витривалість (від видання Auto Bild) автомобіль не наразився на критику. Купуючи вживаний автомобіль, слід шукати добре збережений примірник із середнім пробігом. Нові реєстрації у 2020 році: 60 380 примірників.


Не пропустіть