Українці будуть по-новому купувати і продавати автомобілі: що придумали в Кабміні

Через півроку оформляти угоди-продажу автомобілів та інших транспортних засобів, включаючи причепи та мопеди, в Україні можна буде прямо з дому за допомогою електронного кабінету водія. Про це повідомляє Delo.ua з посиланням на постанову Кабміну, прийняте 22 вересня. Норма вступить в силу через шість місяців після публікації.

Як говориться в пояснювальній записці до документа, проект акта «передбачає можливість укладення договору купівлі-продажу в електронному вигляді з використанням« Електронного кабінету водія» без особистої присутності в такому органі (сервісному центрі МВС) суб’єкта отримання послуги».

Роблять це, щоб спростити перереєстрацію в рамках цифровізації.

Тепер процедура оформлення документів на автомобіль буде виглядати наступним чином:

– авторизація продавця і покупця в електронному кабінеті водія через реєстр єдиної інформаційної системи МВС або Єдиний держпортал електронних послуг;
– заповнення договору онлайн;
– підписання документа за допомогою електронних підписів.

Далі відомості про власника транспортного засобу і саму машину перевірять за реєстрами і баз даних на обмеження для продажу. Це відбувається автоматично.

Якщо за результатами перевірки виявиться, що транспортний засіб, продавець чи покупець знаходяться в розшуку, договір не укладається.

Нагадаємо, зараз в електронному кабінеті водія можна сплатити штрафи за порушення ПДР, обміняти і відновити права.


Не пропустіть