В Україні хочуть повернути «нульове» розмитнення авто

В Україні пропонують повернути безмитне ввезення автомобілів для осіб, у яких під час російської агресії викрали або знищили автомобіль.

Як передає MMR, про це йдеться у законопроекті №9209.

«Для багатьох сімей втрата автомобіля є суттєвою (дороговартісною) втратою і значним обмеженням можливостей. Для юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців втрата транспортних засобів (особливо, якщо говорити про одразу декілька об’єктів або цілі автопарки) означає величезні фінансові збитки та фактично зупинення підприємницької діяльності. Проте на сьогоднішній день жодної програми щодо підтримки осіб, які втратили майно у вигляді транспортних засобів, на рівні держави не впроваджено», – йдеться у пояснювальній записці.

Враховуючи, що в Україні розвинутий імпорт транспортних засобів з-за кордону, але такі операції підлягають обкладенню податком на додану вартість, акцизним податком, а також ввізним митом, внаслідок чого мають обмежене використання, держава має можливість надати цільову підтримку особам, які внаслідок бойових дій втратили транспортні засоби, шляхом надання податкових пільг в зазначеній галузі, зазначають автори документа.

Даним законопроєктом пропонується механізм надання податкових пільг особам, яким внаслідок збройної агресії російської федерації та бойових дій на території України було завдано шкоду у вигляді викрадення чи знищення транспортних засобів, шляхом звільнення від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком, а також від обкладення ввізним митом операцій з ввезення на митну територію України вказаними особами транспортних засобів (автомобілів легкових, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів) у митному режимі імпорту.

Метою та завданнями законопроєкту є:

– фінансова підтримка фізичних та юридичних осіб – резидентів України, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації та бойових дій на території України шляхом втрати (викрадення, знищення) транспортних засобів;

– відновлення забезпечення громадян транспортними засобами в цілях безпеки, організації життєдіяльності, здійснення підприємницької діяльності та ін.;

– відновлення автомобільних парків юридичних осіб для збереження їх функціонування (у сфері перевезень та інших напрямках господарської діяльності), запобігання ліквідації та створення передумов для розвитку.

«Реалізація законопроєкту не вимагатиме додаткових витрат із Державного бюджету України та/або місцевих бюджетів», – підсумували автори документа.


Не пропустіть