Повідомили, що чекає водіїв з 18 травня за порушення правил мобілізації

Україна готується до введення в дію Закону №3633, який регулює питання військової служби, мобілізації та військового обліку. Відповідно до цього закону, водіям автомобілів загрожує обмеження права керувати транспортними засобами у разі порушення правил мобілізації.

З 18 травня поточного року всі чоловіки віком від 18 до 60 років, які протягом 60 днів не оновлять свої облікові дані у територіальних сервісних центрах чи в Електронному кабінеті військовозобов’язаного, вважатимуться порушниками правил мобілізації.

Такі порушники тимчасово втратять право керувати транспортними засобами до того часу, поки не оновлять свої дані та не з’являться до відповідного територіального центру комплектування.

Якщо громадянин не з’явиться до територіального центру комплектування у встановлені терміни, керівник центру має право звернутися до поліції з проханням про його доставку. У разі неможливості цього, поліція надсилає відповідь до центру, а після цього військкомат надсилає ухилянту рекомендований лист з вимогою виконати свій обов’язок.

Якщо громадянин не реагує на вимоги та не з’являється до центру протягом 10 днів після отримання вимоги, центр може звернутися до суду щодо обмеження у праві керувати автомобілем. Крім того, ухилянтам загрожують штрафи.

У 2024 році також почнуть вносити в Реєстр військовозобов’язаних інформацію про водійські посвідчення, зокрема, серію, номер та інші дані.