Українських водіїв попередили: для їзди на машині необхідно пройти спецпроцедуру

З травня 2024 року в Україні юридичним особам дозволено призначити онлайн власним водіям їх транспортны засоби. Про це повідомили у головному сервісному центрі МВС.

Термін “належний користувач” визначається як водій, що безпосередньо керує транспортним засобом. Ця ініціатива стосується камер автоматичної фіксації порушень ПДР, які з’явилися на дорогах України у літній період 2020 року. Система камер фіксує автомобілі, які перевищують допустиму швидкість, а власники транспортних засобів або їх належні користувачі отримують штрафи.

Раніше штрафи надсилалися власникам автомобілів. Однак, оскільки за кермом часто перебуває інша людина, вводилося поняття “належний користувач”. Він отримує штрафи, якщо офіційно визнається водієм транспортного засобу.

До цього часу “належними користувачами” були тільки фізичні особи, які призначалися через мобільний додаток “Дія” або “Електронний кабінет водія”. З теперішнього часу і юридичні особи можуть призначати належних користувачів. Це можна зробити онлайн у “Кабінеті водія для бізнесу” без необхідності відвідування сервісного центру МВС.

Спершу треба авторизуватися під електронним підписом підприємства, а потім призначити відповідальну особу, яка керуватиме “Кабінетом водія для бізнесу” від імені компанії.

Щоб призначити належного користувача у “Кабінеті водія для бізнесу”, відповідальна особа обирає транспортний засіб, заповнює необхідні дані та підписує заявку. Потім фізична особа, яка призначається належним користувачем, погоджує дані у своєму “Електронному кабінеті водія”. Після цього заявка опрацьовується сервісним центром МВС, а в “Кабінеті водія для бізнесу” оновлюється статус.