В Україні значно зростять вартість страхування авто та суми відшкодування при ДТП

В Україні планують суттєво підвищити суми відшкодування при ДТП та вартість страхування. Верховна Рада ухвалила новий закон про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, замінивши закон, що діяв з 2005 року.

За повідомленням РБК-Україна з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка, законопроект №8300 підтримали 294 депутати. Зараз ліміт відповідальності страховика становить 320 тисяч гривень за шкоду життю та здоров’ю на одного потерпілого та 160 тисяч гривень за шкоду майну потерпілого, але не більше 800 тисяч гривень на одну страхову подію.

Новий закон передбачає поетапне підвищення сум відшкодування протягом двох років. Суми за шкоду життю та здоров’ю потерпілих зростуть до 1 млн гривень на одного потерпілого та 20 млн гривень на один страховий випадок, незалежно від кількості потерпілих. Відшкодування за шкоду майну потерпілих зросте до 2 млн гривень на один страховий випадок.

Через чотири роки після вступу України до ЄС передбачено подальше підвищення сум відшкодування: до 52 млн гривень за шкоду життю та здоров’ю на одну потерпілу особу та до 258 млн гривень на один страховий випадок. Відшкодування за шкоду майну також зросте до 52 млн гривень на один страховий випадок.

Закон також передбачає швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим за страховиків-банкрутів, розширення використання європротоколу для оформлення ДТП без участі поліції, та новий порядок розрахунку розміру страхової виплати без урахування зносу транспортного засобу.


Не пропустіть