В Україні дозволили “бодяжити” бензин біоетанолом: це вб’є старі авто українців

Народні депутати Верховної Ради ухвалили законопроєкт №3356-д, який передбачає додавання біоетанолу до бензину, як свідчить сайт українського парламенту. Цей законопроєкт був зареєстрований у Верховній Раді ще у листопаді 2020 року з метою виконання директиви Європейського парламенту та Ради 2009/28/ЄС від 23 квітня 2009 року. Законопроєкт передбачає створення нормативно-правової бази для розвитку виробництва та використання рідкого біоетанолу на транспорті.

З 1 травня 2025 року оператори паливного ринку повинні додавати до бензину не менше 5% біопалива, зокрема спеціального технічного спирту, який виготовляють із рослинної сировини. Це правило не стосується бензину з октановим числом від 98 та бензину для Міністерства оборони України та Державного агентства резерву.

Зазначається, що додавання біопалива до бензину не вплине на роботу двигунів автомобілів, проте покращить екологічну ситуацію в країні. При цьому важливо, щоб бензин з біоетанолом відповідав встановленим нормам якості, щоб його можна було використовувати в будь-якому авто.

Багато автовиробників, таких як Volkswagen, Audi, Renault та Peugeot, дозволяють використання бензину з масовою часткою біоетанолу не більше 10%, але старі двигуни можуть не підходити для використання такого палива.

Деякі українські АЗС спробували продавати бензин з біоетанолом кілька років тому, проте попит на цей вид палива був невеликим, тому багато мереж відмовилися від нього.

Джерело expert.in.ua