Що буде, якщо змішати моторні масла різної в’язкості

Згідно з однією з популярних автомобільних «страшилок», змішувати моторні масла різної в’язкості не можна – нібито, це згубно позначається на силовому агрегаті. Наскільки це твердження відповідає дійсності, і що робити, якщо двигун терміново вимагає доливання мастила, а відповідного масла під рукою немає.

Як відомо, моторне масло – це своєрідний коктейль з основи (мінеральної, синтетичної або напівсинтетичної) і різних присадок, які як раз і визначають експлуатаційні характеристики змащення. Автобудівники і виробники масел в один голос кричать про те, що змішання різних за своїми властивостями масел тягне за собою поломку двигуна. Так, це вірно, але лише частково.

Так, дійсно не варто поєднувати в моторі масла різного типу, оскільки існує ймовірність так званого спінювання, осаду, перегріву і інших неприємностей. Якщо ваш сусід змішав різні мастила без будь-яких сумних наслідків, то далеко не факт, що і у вас цей «фокус» пройде також «безболісно» для автомобіля. Не потрібно експерементувати- ремонт двигуна завжди влітає в копієчку.

Консультант в автосалоні попередив, що ні в якому разі не можна змішувати масла, однакові за своїми властивостями, але випущені різними виробниками? Не звертайте уваги: ​​у автобудівників договори з виробниками мастил, зацікавленими в тому, щоб автовласники залишався прихильником однієї марки. Найстрашніше, що реально може статися – рідини відреагують і втратять свої властивості. Саме тому з їх заміною краще не зволікати.

Що ж до змішування масел різної в’язкості, то і це не завдасть шкоди силовому агрегату. І особливо, якщо мова йде про змащення одного виробника. «Коктейль» з двох масел різної плинності буде володіти «середніми» властивостями.

Загалом, якщо вам терміново потрібно долити масло в двигун, а під рукою немає мастила аналогічної в’язкості, то сміливо беріть будь-яке інше, і краще – того ж виробника. Адже масло однієї продуктової лінійки, як правило, практично не відрізняються за складом присадок, а значить на такій суміші можна спокійнісінько їздити аж до наступного технічного обслуговування.

Якщо можливості придбати масло того ж виробника немає, то – що ж поробиш – візьміть мастило іншого. При цьому не допускайте високих навантажень на двигун і постарайтеся якомога швидше замінити цей «коктейль» на масло, рекомендоване заводом-виробником автомобіля.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть