Як не заснути за кермом: рекомендації фахівців

За даними експертів з безпеки дорожнього руху, кожен 5-й випадок дорожньо-транспортної пригоди з летальним результатом пов’язаний із засипанням за кермом. Це досить гостра проблема для суспільства, тому вчені розробили декілька рекомендацій щодо того, як запобігти засипання під час керування транспортним засобом, пише apteka.ua.

Згідно зі статистичними даними, водії, сплячі 4-5 год на добу, в 5,4 рази більше схильні потрапити в аварію, ніж їх колеги, які сплять по 7-8 год. Такі дані досить красномовні, підкреслив Бенджамін МакМанус (Benjamin McManus), співробітник Алабами університету (University of Alabama), США.

Водіння в сонному стані можна вважати формою неуважного водіння, стверджують вчені. Як і в разі дії відволікаючих чинників, у сонного водія увага не повністю зосереджена на керуванні транспортним засобом.

Ознаки сонливості під час водіння включають прискорене моргання, уповільнення руху очей, збільшення часу реакції і погіршення прийняття рішення. Під час мограння повіки довше залишаються зімкнутими, ніж зазвичай. Засипання при короткочасних зупинках, наприклад, на світлофорі, – незаперечний доказ того, що людина дуже втомилася, щоб керувати транспортним засобом.

Розпізнавання ознак сонливості – перший крок запобігання засипання, зазначив Б. МакМанус. Якщо водій зрозумів, що знаходиться в стані сонливості, йому слід випробувати кілька різних тактик, щоб зберегти бадьорість.

У разі появи сонливості вчені рекомендують зупинитися і подрімати або випити напій, що містить кофеїн. Для підтримки стану неспання можна включити радіо на високій гучності, відкрити вікно або вступити в розмову з пасажирами. Такі дії корисні для боротьби з бажанням заснути, але не є хорошим виходом із ситуації, відзначили вчені.

Найкраще, що можна зробити при появі сонливості, – зупинитися і подрімати. Доведено, що коротка перерва на сон покращує здатність керувати транспортним засобом в такій ситуації, заявив Б. МакМанус. Наукові дослідження показали, що на додаток до нічного сну денна «тиха година» допомагає підтримувати на нормальному рівні увагу, навчання і пам’ять.

Доведено, що для безпечного водіння людина повинна поспати мінімум 7 год. Проте багато водіїв не дотримуються цього правила, відзначили вчені. В даний час часто в першу чергу жертвують сном, якщо потрібно «підігнати» роботу згідно термінів або графік роботи складено дуже щільно.

На думку фахівців, підхід до важливості сну необхідно змінити. Це може стати корисним кроком, який зробить перебування на дорогах безпечнішим для всіх, підкреслюють вчені.


Не пропустіть