Що варто знати українським водіям про дороги в Чехії

За користування визначеною мережею автомагістралей та швидкісних автошляхів у Чеській Республіці встановлено плату. Оплата автомагістрального мита підтверджується автомагістральним купоном (віньєткою – dálniční známka), який можна придбати на будь-якій автозаправній станції в ЧР, у відділеннях Чеської пошти тощо. Про це інформує Консульська служба МЗС, пише svitua.com.ua.

Вартість мита залежить від ваги автомобіля та терміну користування платними автомагістралями. На легковий автомобіль вагою до 3,5 т вартість купона складатиме:

– на один календарний рік ≈ 55 Євро,

– на один місяць ≈ 15 Євро,

– на 10 днів ≈ 12 Євро.

Платні ділянки доріг позначені знаками “Автомагістраль” та “Дорога для автомобілів”. Безоплатні ділянки дороги відзначені такими ж знаками, але з з надписом “Bez poplatku”.

Штраф за рух автомагістралями з недійсною або неправильно прикріпленою віньєткою від CZK 5,000 при оплаті на місці та до CZK 100,000 при розгляді справи в суді.

Мотоцикли звільнені від оплати доріг в Чехії. Автомобілі загальною масою понад 3.5 т оплачують дорогі за допомогою спеціальних електронних пристроїв.

Де купити віньєтку?

Віньєтки можна придбати майже на кожній АЗС, в поштових відділеннях чи в спеціальних пунктах продажу при перетині кордону, які працюють 24 години на добу. Місця, де продаються віньєтки, позначені спеціальним знаком.

Карта платних ділянок доріг:

Максимально допустима швидкість на території Чеської Республіки:

– місто – 50 км/год

– за межами міста – 90 км/год

– автомобільна дорога або автомагістраль в межах населеного пункту – 80 км/год

– автомагістраль – 130 км/год

Транспортним засобам, чия максимальна швидкість не перевищує 80 км/год, заборонено їздити автомагістралями.

Ближнє світло

Ближнє світло є обов’язковим протягом 24 годин на добу цілий рік. Протитуманні фари можуть використовуватись лише за наявності туману чи в умовах поганої видимості.

Штраф — до CZK 2,000.

Увага! В Чеській Республіці водієві після вживання будь-якої кількості алкоголю не дозволяється керувати механічним транспортним засобом.

Якщо рівень алкоголю в крові перевищує допустимий, штраф – від CZK 2,500 до 20,000 та позбавлення права керування транспортним засобом від 6 місяців до 1 року.

Відмова від проходження медичного освідчення на стан сп’яніння передбачає штраф від CZK 25,000 до 50,000 та позбавлення права керування транспортним засобом від 1 до 2 років.

Перевезення дітей

Дітям до 12 років та зростом менше 150 см заборонено їздити на передніх сидіннях. Вони можуть подорожувати лише на задніх сидіннях автомобіля в спеціальних дитячих кріслах.

Штраф — до CZK 2,000.

Ремені безпеки

Використання ременів безпеки є обов’язковим для передніх та задніх пасажирів.

Штраф — до CZK 2,000.

Розмови по телефону

Забороняється користуватись під час руху транспортного засобу аппаратом телефонного зв’язку, який не обладнаний технічним засобом, що дозволяє вести розмову без використання рук.

Штраф — до CZK 1,000.

Тонування

Ступінь пропуску світла лобового скла повинен складати не менше 75%, а переднього бокового скла – не менше 70%.

Для заднього скла ступінь пропуску світла не регламентується.

Недотримання норм пропуску світла підпадає під статтю про експлуатацію транспортного засобу, що загрожує безпеці дорожного руху.

При цьому порушенні експлуатація транспортного засобу заборонена до усунення причини.

Використання анти-радарів заборонено. Штраф до CZK 1,000 при оплаті на місці. При розгляді в суді сума штрафу складе від € 5,000 до 10,000.

Рекомендується використовувати зимові шини, коли температура повітря стає меншою, ніж 4°С. У випадку відсутності зимових шин — штраф від CZK 1,500 до 2,500.


Не пропустіть