У п’яного водія можуть не тільки відібрати права, а й затримати машину

Щоб повернути водійське посвідчення, доведеться скласти теоретичний і практичний іспити на знання Правил дорожнього руху, пише avtovod.org.ua

Чим далі, тим більше досвіду набираються українські патрульні. Тепер це вже не просто молоді люди в красивій поліцейській формі, що люб’язно погоджуються на Сселфі. Якщо перший час копи лояльно ставилися до порушників, обмежуючись профілактичними роз’ясненнями і усним попередженням, то нині «цукерково-букетний період» пройшов і вони намагаються реагувати на будь-які порушення закону. Нові поліцейські на ділі довели свою принциповість, залучаючи до відповідальності водіїв незалежно від положення і достатку, вилучаючи у них права. Як на практиці відбувається ця неприємна процедура, яким чином можна повернути «корочки» і за що їх можуть вилучити.

Натомість «корочок» патрульний повинен видати тимчасове посвідчення на право керування машиною

У чинному Адмінкодексі України міститься дев’ять видів порушень Правил дорожнього руху (ПДР), за вчинення яких водіїв можуть позбавити права керування транспортним засобом. Наприклад, така неприємність загрожує за їзду в нетверезому стані, за вчинення ДТП, створення аварійної ситуації та інші. Важливо знати, що всі ці порушення не передбачають однозначного позбавлення прав. Можливі й альтернативні види покарання: штраф, адміністративний арешт та оплатне вилучення транспорту (при цьому автомобіль спочатку примусово забирають, потім продають на спецаукціоні, після чого власнику повертають кошти, виручені від його продажу з урахуванням витрат, пов’язаних із судовими процедурами та іншими неминучими витратами ).

Патрульний поліцейський може вилучити права тільки в тому випадку, якщо автомобіліст скоїв порушення, за яке передбачається виключно позбавлення водійського посвідчення. Тут важливо пам’ятати про процесуальний аспект. Відповідно до Закону «Про дорожній рух» водій зобов’язаний на вимогу поліцейського пред’явити права, техпаспорт і страховку. Не давати документи в руки правоохоронцю, а просто показати їх, щоб патрульний зміг їх нормально розглянути і отримати всю необхідну для нього інформацію. Однак якщо водій скоїв порушення, за яке передбачено позбавлення прав, він зобов’язаний передати документи на право керування поліцейському в руки. Упиратися в такому випадку немає сенсу – бо коп вправі звинуватити людину в перешкоджанні законній вимозі охоронця порядку.

Під час оформлення подібного порушення поліцейський складає адмінпротокол у двох примірниках, в яких обов’язково вказується, що водійське посвідчення було тимчасово вилучено. Права затримуються тимчасово – до тих пір, поки суд не визначить водію міру покарання, однак не більше ніж на три місяці з моменту вилучення. Натомість «корочок» видається тимчасовий дозвіл на право керування тими категоріями транспорту, які відкриті в посвідченні. Права зберігаються у відділенні поліції за місцем реєстрації водія.

До речі, якщо водій перебуває в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння або ж сам автомобіль несправний або незаконно переобладнаний, співробітник поліції може не тільки вилучити права, а й затримати транспортний засіб порушника (це передбачається статтею 265-2 КУпАП України). Як правило, при цьому машину доставляють евакуатором на штрафмайданчик. Після прибуття навантажувача поліцейські в присутності двох свідків повинні зробити запис у протоколі про адмінпорушення про тимчасове затримання транспортного засобу, приклавши до нього фотографії даного автомобіля і перелік наявних в ньому речей. При цьому важливо знати: транспорт можна затримувати до суду не більше ніж на три дні. Термін затримання автомобіля обчислюється з моменту складання адмінпротоколу, а термін його зберігання – з моменту доставки транспортного засобу на штрафмайданчик, спеціальний майданчик чи стоянку. Повертається ж машина на підставі письмового звернення її водія або власника – за умови оплати евакуації і зберігання транспортного засобу, а також пред’явлення відповідного протоколу про адмінарушення. Втім, навіть нетверезий водій може уникнути тимчасового затримання транспорту, викликавши на місце порушення знайомого, який має права відповідної категорії, або драйвера, який доставить машину до місця постійної стоянки.

Водієві доведеться підучитися в автошколі, якщо він не здав іспит

Якщо протягом трьох місяців суд не прийняв рішення про позбавлення водія права керування або ж адміністративну справу не встигли розглянути в суді, людина має право звернутися в поліцію за отриманням тимчасово вилучених прав. До речі, і подача такого звернення, і повернення «корочок» – безкоштовні.

Права повертаються і в тому випадку, якщо суд виніс альтернативне покарання. При цьому водій повинен надати в поліцію квитанцію про оплату штрафу або ув’язнення пенітенціарної установи про відбуття встановленого терміну адмінарешту, або копію постанови суду про закриття справи про дане адмінпорушення.

Якщо ж суд позбавив водія права керування, йому доведеться залишатися пішоходом на весь термін, визначений судовим рішенням. Після закінчення цього періоду людина повинна звернутися в поліцію з відповідною заявою: мовляв, прошу повернути тимчасово вилучені права. Однак «корочки» повернуть тільки після того, як водій успішно здасть теоретичний і практичний іспити в сервісному центрі МВС. До того ж йому доведеться надати медичну довідку, що підтверджує фізичну здатність керувати автомобілем. Ці меддовідки дійсні протягом двох років.

Нагадаємо, що для успішної здачі теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС необхідно відповісти на 20 питань, допустивши при цьому не більше двох помилок. Якщо неправильних відповідей більше, іспит вважається проваленим, а повторно здати теорію можна не раніше ніж через п’ять днів. Однак підтверджувати свої знання з правил дорожнього руху годі й більше трьох разів. При успішній здачі теорії необхідно буде підтвердити і навички практичного водіння. В ході цього іспиту інспектор звертає особливу увагу на правильне і своєчасне включення і виключення поворотників, дотримання дистанції, правильності перестроювання, проїзду пішохідних переходів. І тільки після успішної демонстрації своїх навичок водієві повернуть тимчасово вилучені права. У МВС попереджають: повернення «корочок» – непроста і тривала процедура, і рекомендують водіям не здійснювати порушень, за які загрожує позбавлення права керування автомобілем.


Не пропустіть