Броня дала тріщину: чому бойова машина «Дозор-Б» не потрапить в армію

ЗСУ поки не отримають першу партію бронемашин. Поставка в Збройні сили України тактичної бойової машини «Дозор-Б» знову зривається. У зоні розташування двигуна в корпусах двох бронетранспортерів були виявлені тріщини в броні. 6 грудня 2015 року прес-служба «Укроборонпрому» проінформувала про те, що «Дозор-Б» пройшов державні випробування і рекомендований до прийняття на озброєння Збройних Сил України, а 15 грудня 2015 року- вже про те, що Міноборони уклало контракт з Львівським бронетанковим заводом на виробництво бронемашин «Дозор-Б» для ЗСУ, пише carreviewauto.com

1103

Спочатку для виготовлення доопрацьованих машин відводився термін до кінця січня 2016 року, потім, правда, цю дату перенесли на 31 березня. Однак при перевірці готовності цієї партії корпусів двох бронетранспортерів на днищах знайшли наскрізні тріщини довжиною близько 40-50 см в зоні розташування двигуна, при цьому машини, на яких були виявлені тріщини, пройшли трохи більше 400 і 100 км відповідно.

Броньований корпус «Дозор-Б» виготовлений зі сталі марки Armstal 500 польського виробництва. За вимогами конструкторської документації, спочатку передбачалося використовувати вітчизняну сталь марки «71», але, як виявилося, виробництво сталі необхідної товщини ускладнено, тому вибрали польську. Нагадаємо, перший демонстраційний зразок бронемашини «Дозор-Б» був представлений ще на виставці «Зброя та безпека-2004», але згадали про цю розробку Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. А. А. Морозова (ХКБМ) лише в 2014 році, коли проявився брак справної бронетехніки.


Не пропустіть