Чому європейцям вигідно продавати нам вживані авто?

На продажу нерозмитнених авто українцям заробляють і європейці, адже за утилізацію старої машини їм платять набагато менші гроші.

Нерозмитнені автомобілі на іноземній реєстрації залучають українців своєю дешевизною, нехай їх експлуатація і може мати не найкращі наслідки для українців. Але це бізнес вигідний і європейцям, адже дозволяє отримати гроші за авто, від якого так чи інакше необхідно позбутися.

Вживані авто до 2010 року в ЄС дешеві через низький попит на них. Вони не відповідають сучасним екологічним нормам, а тому обкладені великими податками і утримувати їх невигідно.

Як відомо, для старих автомобілів в Євросоюзі передбачена утилізація. При покупці авто громадяни країн ЄС платять утилізаційний збір, який в різних країнах становить 45-200 євро. При передачі машини на розбирання ця сума повертається. Таку ж систему пробували впровадити в 2013 році і в Україні, але у нас утилізаційний збір викликав справедливе обурення, адже його сума склала 550 євро, тобто в кілька разів вище, ніж в ЄС. Не дивно, що через рік його скасували.

А Європі ж ця схема дуже розвинена. Всього там налічується понад 300 шредерних підприємств. До речі, близько 95% вузлів автомобіля продають на вторинну переробку, тому бізнес прибутковий. Раніше в тій же Німеччині при утилізації власнику навіть платили 2500 євро, однак кілька років тому від подібної практики відмовилися. Тому сьогодні автомобілістам з ЄС вигідніше продати автомобілі нехай навіть за кілька сотень євро, ніж здати її в утилізацію і отримати набагато меншу суму.

Тим більше, слід враховувати ще один нюанс. В окремих європейських країнах є ще й штрафи за кинуті старі автомобілі. У Франції за залишену машину власник заплатить штраф в розмірі 75 тис. євро.

www.autocentre.ua


Не пропустіть