Найдивовижніший транспортний засіб в зоні відчуження ЧАЕС (Фото)

Сьогодні в зоні відчуження Чорнобильської АЕС можна побачити багато цікавої техніки, проте один експонат – особливо цікавий. В 4 км від ЧАЕС в районі села Копачі прямо серед поля стоїть раритетний тролейбус – МТБ-82. Відразу виникає питання, як потрапила сюди ця древня машина? Невже в недалеко розташованому місті Прип’ять до страшної аварії на ЧАЕС ходили тролейбуси, причому такі старі?

Виявляється, в Прип’яті тільки збиралися прокласти тролейбусну гілку, яка мала з’єднати центр міста з новим 6-м мікрорайоном. Однак всьому перешкодила техногенна катастрофа 1986 року.

На борту тролейбуса МТБ-82 можна побачити напис: «Майстерна ділянка №2 Чорнобильського РайДРСУ». Очевидно, він використовувався як пересувне побутове приміщення для місцевих шляховиків.

Відзначимо, що тролейбус МТБ-82 випускався з 1947 по 1961 рр, спочатку на авіазаводі заводі в підмосковному Тушино, а з 1951 року – на заводі імені Урицького в Енгельсі. З 1949 по 1958 рр. МТБ-82 був єдиною моделлю тролейбуса, який експлуатувався в Києві. Всього за роки виробництва в столицю України було поставлено 280 таких машин. Одна з них зараз дбайливо зберігається в музеї КП «Київпасстранс» і періодично бере участь в різних виставках.

Нагадаємо, що тролейбус МТБ-82 мав довжину 10 365 мм, ширину 2615 мм і висоту 3670 мм. Салон розрахований на 86 пасажирів, місць для сидіння – 40. Тролейбус приводиться в рух тяговим електродвигуном потужністю 86 кВт. Максимальна швидкість – 60 км/год.

Джерело autocentre.ua

Не пропустіть