Боротьба з “героями парковки” в Києві: як штрафують водіїв

На багатьох вулицях столиці власники машин заставляють автомобілями смуги громадського транспорту. Парковка в заборонених місцях – одна з головних проблем українських міст, розповідає блогер Костянтин Андріюк.

“Це проблема в головах українських громадян. Ось він сідає за кермо свого автомобіля, він здав іспити на Правила дорожнього руху, на права, як же ця людина може не розуміти, що паркується на смузі транспорту? Вони ж показують своїм прикладом, що готові порушувати де завгодно, а потім проклинають, що ми так погано живемо”, – говорить блогер.

Костянтин бореться з порушниками, наклеюючи їм особливі наклейки. Разом з журналістами він інспектує вулиці столиці. На одній з них поліцейські припаркувалися прямо на автобусній зупинці.

“Як же так – під’їжджає транспорт, а йому перегороджує висадку пасажирів поліція? Народ, це ж поліція!” – дивується Костянтин Андріюк.

Водій одного з автобусів пояснює: безпечно висадити пасажирів на зупинці неможливо. Все зайнято автомобілями.

“Неможливо ні під’їхати, ні висадити. Що говорити про інших, подивіться на машину, яка стоїть на автобусній зупинці”, – говорить водій про патрульний автомобіль.

Припаркованих машин в смузі громадського транспорту – десятки.

“Немає місць для паркування на території торгового центру”, – виправдовується один з водіїв.

Однак журналісти легко знайшли паркінг і вільні місця на ньому навіть в годину пік. Підземний паркінг – буквально в 15 метрах від дороги. Сюди порушники могли спокійно поставити свої машини. На даний момент тут 74 вільних місця.

Година паркування коштує 20 гривень. А ось штраф для тих, хто кинув машину в недозволеному місці, – відчутно більше.

“510 гривень штраф відповідно до ч. 3 ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення”, – пояснюють в поліції.

На допомогу активістам вийшли і комунальники. Паркувальні інспектори чекають автовласника десять хвилин. Якщо не з’являється, викликають евакуатор.

“Приблизна вартість евакуації 1700 гривень, і плюс 300 гривень за кожну добу на штрафмайданчику”, – говорить головний інспектор по парковках Сергій Крицький.

Порушення муніципальні інспектори фіксують в спеціальному додатку.

“Фіксуємо на наші сертифіковані пристрої. Також у нас є відеореєстратор”, – уточнив головний інспектор Крицький.

Визначити власника машини інспектору допомагають колеги в офісі. Інформацію передають по телефону. До кінця року система стане автоматизованою.

“Мова йде про доступ до єдиної бази адміністративних правопорушень. Він уже працює в тестовому режимі”, – повідомив заступник директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Дмитро Рахматуллін в новинах «Сегодня» на телеканалі «Україна».

Штрафувати автовласників в центрі Києва почали на цьому тижні. Раніше – тільки попереджали.

Джерело kontrakty.ua

Не пропустіть