Експерт розповів, чому відстрочка штрафів для «євроблях» це погано

Відтермінування введення штрафів для власників авто на єврономерах – це проблема не з точки зору державного бюджету і його наповнюваності, а того, що це «розбовтує» населення.

Таку думку в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Чудова четвірка» на телеканалі ZIK висловив заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Ведуча програми зауважила, що Президент України Володимир Зеленський знову хоче відтермінувати введення штрафів за нерозмитнені «євробляхи». Вона поцікавилася, чи така ініціатива може погано вплинути на український бюджет. Пан Плотнівков відповів, що це більше вплине на імідж влади, ніж на державний бюджет.

«Це є проблема навіть не з точки зору державного бюджету і його наповнюваності, а того, що постійне відтермінування штрафів «розбовтує» населення. В будь-якому іншому випадку громадяни будуть вважати, що можна не виконувати рішення держави, тому що все одно його перенесуть, відтермінують, зменшать», – зазначив експерт.

Зокрема, за його словами, що стосується формування державного бюджету, то кошти, які мали отримати від розмитнення авто на єврономерах, йшли до Пенсійного фонду. Тобто відсутність цих коштів не вплине на дохідну частину бюджету.

«З точки зору наповнення Пенсійного фонду це було б не погано, але це не такі суми, які зможуть вирішити питання дефіциту Пенсійного фонду», – пояснив Плотнівков.

Окрім цього, пан Плотніков вважає, що питання купівлі громадянами України авто з за кордону треба вирішувати комплексно. А що стосується «євроблях», то політика держави в цьому напрямку виглядає як кидання зі сторони в сторону або нічого або всім. Але тут потрібно вирівняти у правах всіх українців. Або всі будуть купувати автомобілі дешево, або всі будуть сплачувати те, що треба сплачувати.

До слова, з 22 серпня діють нові штрафні санкції за порушення при переміщенні транспортних засобів.


Не пропустіть