Нам і не снилося: придумали ефективний метод нанесення розмітки на дороги

Останнім часом дорожню розмітку все частіше наносять не традиційною емаллю, а різними пластиками. Вони довговічніші, краще помітні на дорозі і простіше ремонтуються. Перший пішохідний перехід із пластику холодного нанесення в Липецьку з’явився навпроти будівлі міської адміністрації.

Існує безліч методів нанесення на асфальт пішохідної «зебри»: холодний пластик, полімерні стрічки, термопластик, кольорова плитка, асфальт з додаванням фарбників і емалева фарба. Стандарт передбачає три з них: термопластик і пластик холодного нанесення, а також традиційна емаль.

Дорожні відомства вибирають матеріал за двома основними критеріями: довговічність і економічність. Перевагу все частіше віддають саме пластику холодного нанесення. На відміну від термопластика його не треба годинами прогрівати. Роботи можна проводити навіть при невеликих негативних температурах, а економія матеріалу досягає 20% в порівнянні з товстошаровим нанесенням термопластика, повідомляє портал «ЛипецькМедіа».

При дотриманні технології розмітка з холодного пластику зберігається протягом 1,5 – 2 років. Щоб перехід було видно і в темну пору доби, в пластик додають світловідбиваючі мікроскопічні склокульки. Хороші світловідбиваючі властивості зберігаються протягом 18 місяців. Крім того, завдяки такій «добавці» поверхню «зебри» стає шорсткою. У мерії Липецька сподіваються, що новий пішохідний перехід прослужить довго. Тоді аналогічні «зебри» можуть з’явитися і на інших вулицях міста.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть