Верховна Рада планує знизити вартість автомобілів

У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 2132, що передбачає скасування акцизного збору при ввезенні автомобілів. Якщо його затвердять, то завозити машини в нашу країну стане на 500-2500 євро дешевше.

Зараз акцизом оподатковуються всі автомобілі, які ввозять в Україну. Чим старший транспортний засіб – тим більший акцизний збір. Цей податок також залежить від двигуна.

В результаті виходить, що, наприклад, за 15-річний автомобіль з 1,0 л бензиновим двигунам потрібно заплатити 750 євро акцизу, а за нове авто з таким же мотором – 50 євро.

Як відреагує ринок, якщо народні депутати затвердять цей законопроект, а потім його підпише президент? Експерти прогнозують, що в цьому випадку вартість нових автомобілів практично не зміниться, а ось вживані авто можуть подешевшати в середньому на 500-2500 євро. В кінцевому підсумку це може призвести до того, що нових автомобілів продаватимуть ще менше, ніж зараз.

Раніше повідомлялося, що в 2018 році в Україну ввезли легкових автомобілів на 2,2 млрд. доларів. Найбільше – з Німеччини, Японії та США.

Джерело uainfo.org

Не пропустіть