Доведеться розщедритися: що обіцяє водіям обов’язковий техогляд

Українські чиновники планують з 2022 року відновити обов’язковий техогляд приватних легкових автомобілів, який був скасований вісім років тому. Якщо це дійсно станеться, то водіям доведеться розлучитися з кругленькою сумою.

Які підстави для введення техогляду?

Необхідність обов’язкової перевірки технічного стану легкових машин пояснюють екологічними нормами і поганою обстановкою на дорогах (велика кількість ДТП через незадовільний технічний стан машин). Це одна з вимог щодо угоди про асоціацію з ЄС.

Скільки доведеться платити?

Зараз техогляд автобусів і вантажівок обходиться в 1 500 грн. Власникам легкових машин доведеться за таку послугу заплатити 1 000 грн. Це офіційно. Але будуть і додаткові витрати. Більшість автомобілів в нашій країні – старі іномарки. Навряд чи багато хто з них без доопрацювання зможуть пройти техогляд. Автовласникам доведеться купувати деякі деталі, щоб до їх «ластівки» не змогли причепитися під час технічного огляду. Нові каталізатори та сажеві фільтри обійдуться дуже дорого. В середньому – близько 3 000 доларів.

Який штраф?

Законопроект передбачає за несвоєчасний техогляд штраф в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це 1 700. Контролювати терміни проходження техогляду буде поліція.

В Україні зараз налічується близько 6,5 млн. приватних і комерційних автомобілів. Значить, завдяки введенню техогляду держбюджет отримає 6,5 млрд. грн.

Джерело avtoblog.ua

Не пропустіть