Суд скасував популярний штраф за порушення ПДР

Верховний Суд скасував штраф за наявність перешкод у зчитуванні номерних знаків авто, оскільки інспектор не здійснив відеофіксацію, а водій надав відповідну фотографію.

Про це повідомляє Ліга.ЗАКОН.

Суть справи: водій оскаржив постанову інспектора патрульної поліції про притягнення його до адміністративної відповідальності за ч. 6 ст. 121 КУпАП. В постанові зазначено, що під час руху автомобіля позивача, номерний знак був закритий іншим предметом, що не дав змоги чітко визначити його символи.

Позивач із таким твердженням не погодився і вказав, що наявність на панелі номерних знаків – металевої сітки – жодним чином не перешкоджає чіткому визначенню номерних знаків.

Місцевий суд позов задовольнив. Апеляційний же суд відмовив у задоволенні позову.

Однак колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась із висновком суду першої інстанції.

Згідно з ч. 6 ст. 121 КУпАП керування водієм транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в установленому порядку, його експлуатація без номерного знака або з номерним знаком, що не належить цьому засобу чи не відповідає вимогам стандартів, або з номерним знаком, закріпленим у не встановленому для цього місці, закритим іншими предметами, у тому числі з нанесенням покриття або застосуванням матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію, чи забрудненим, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів, перевернутим чи неосвітленим, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Верховний Суд вказав, що позивачем надані фотознімки закритого сіткою номерного знаку, з яких можливо встановити номерний знак автомобіля.

Водночас будь-яких належних доказів, які б свідчили про порушення позивачем Правил дорожнього руху, відповідачем судам не надано, у матеріалах справи як доказ наявна лише постанова, яка є предметом оскарження.

ВС зазначив, що відеозапису нагрудної камери патрульного, яка працювала під час виявлення адміністративного правопорушення, судам не надано.


Не пропустіть