В Україні задумалися про виробництво електромобілів

Українське автовиробництво вже не один десяток років знаходиться в занепаді. Уряд pробив ряд кроків щоб відродити його і вивести на новий рівень, але так нічого і не вийшло. Тепер же з ініціативою виступили народні депутати, які запропонували створити сприятливі умови для виробництва в Україні електромобілів (легкових, комерційних і вантажних).

Для того, щоб дана ініціатива була реалізована, а не залишилася просто на словах, депутат Роберт Горват за підтримки інших нардепів зареєстрував у Верховній Раді відповідні законопроекти №3476 і №3477. Крім розвитку електромобільної галузі в країні, вони передбачають ряд пільг, які дозволять зробити електричні транспортні засоби світових виробників більш доступними для українських споживачів.

Зокрема, депутати ініціювали введення податкових і митних пільг як для споживачів, так і для потенційних виробників електромобілів і комплектуючих до них. Зокрема, до 31 грудня 2028 року звільнити від ПДВ і ввізного мита обладнання та комплектуючі для виробництва електромобілів, а також до 31 грудня 2033 року звільнити від оподаткування прибуток автомобільних підприємств. Крім того, депутати запропонували продовжити звільнення від сплати ПДВ електромобілів до 2025 року. Відзначимо, що зараз дана норма діє до 31 грудня 2022 року.

“Ми очікуємо істотних змін в цілому на авторинку країни. В Україні вже зараз існує достатній промисловий потенціал для виробництва електричного автотранспорту: п’ять автобусних заводів і один завод вантажних автомобілів, які мають потужності для виробництва близько 300 000 авто на рік. Наші проекти дозволять залучити інвестиції і розвинути цю галузь”, – написав Горват на своїй сторінці в Facebook.


Не пропустіть