В Україні дозволять їхати «на червоний»

Водії ще не звикли до нововведення, зміненого правила кругового руху, а місцеві служби не встигли виставити відповідні дорожні знаки, як у Верховній Раді з’явився новий сюрприз для автомобілістів.

Документ №6443 передбачає внесення двох змін в закон «Про дорожній рух».

Перше: на регульованому перехресті на червоне світло можна буде повертати направо за умови, якщо авто не створює перешкод машинам, які їдуть на зелений і пішоходам. Тобто, фактично це той же поворот «по стрілці», які є і зараз, тільки без всяких стрілок і масово.

Друге: пропонується дозволити водіям при виїзді з дороги з одностороннім рухом на червоний повертати наліво, якщо на перехресній дорозі також встановлено режим одностороннього руху.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що експеримент «зі стрілками» був досить вдалим і дійсно допомагає розвантажити транспортні потоки. Але зараз це правило не обов’язкове для виконання, і водій може повертати на червоний по стрілці або дочекатися свого знака світлофора. Єдине, що йому загрожує в даному випадку – обурення їдучих за ним автомобілістів.

«Але світовий досвід показує, що доцільно введення єдиних для всієї країни правил, які б дозволили водіям здійснювати маневр не тільки при наявності зеленої стрілки», – вважають автори законопроекту. Вони стверджують, що правило Right turn on red діє в більшості штатів США, Канаді, Китаї, Південній Кореї, Німеччини та ін. І, як показує практика, негативного ефекту воно не створює, навпаки, розвантажуються дороги, а водії економлять час і паливо.

Ще один плюс узаконення повороту на червоний – економія державних грошей на виготовлення знаків з зеленими стрілками. Тобто, якщо законопроект приймуть, стрілки приберуть, але водії повинні будуть пам’ятати, що їхати на червоне можна.

http://ru.golos.ua/


Не пропустіть