При купівлі електромобіля повертатимуть до 12 тис доларів

З метою зменшити зростаючі проблеми забруднення повітря в містах, влада Румунії істотно збільшила стимули для охочих пересісти на електромобілі. Нова програма від уряду країни надає до 12 тис. доларів на купівлю нових електрокарів, пише e-move.com.ua.

Таку солідну субсидію своїм громадянам не надає не одна країна. Для порівняння, американський уряд в таких випадках дає федеральну знижку на у розмірі 7,5 тис. доларів, додатково до якої можуть приєднуватися пільги або гранти на купівлю електрокарів від місцевої влади в розмірі до 6 тис. доларів. Для німців подібна державна субсидія складає – 5,4 тис. доларів, а для французів – 6,5 тис. доларів.

У Румунії «електромобільна» програма стартувала в 2011 році, тоді жителям було запропоновано до 4 тис. доларів у вигляді субсидій. Пізніше знижку на придбання нового електромобіля збільшили до 5,5 тис. доларів, оскільки протягом наступних декількох років в країні значно збільшився рівень забрудненості повітря, а Бухарест увійшов до кількості найбільш «брудних» міст Європи. Тепер же уряд вирішив ще більше стимулювати купівлю EV-моделей, збільшивши знижку більш ніж в два рази.

Незважаючи на вступ такої привабливої програми, румуни все ще не поспішають пересідати на електромобілі. Так, в 2016 році в країні було куплено усього лише 160 електрокарів і гібридів. Причина в цьому криється в слабо розвиненій зарядній інфраструктурі – за останні 5 років в країні було встановлено тільки 11 зарядок. Проте влада країни має намір виправити положення: планується, що до 2020 року на дорогах Румунії з’явиться 20 тис. станцій.

Програма буде актуальна як мінімум до 2019 року. На думку місцевих експертів, нею скористаються до 100 тис. румун.


Не пропустіть