Міністр інфраструктури розповів про експеримент із концесійними дорогами

Цього року в Україні планують відремонтувати понад 2,5 тисячі кілометрів доріг та 80 мостів.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» повідомив Володимир Омелян, міністр інфраструктури України.

Гість програми розповів, що цього року в Україні планують відремонтувати понад 2,5 тисячі кілометрів доріг.

«Якщо нам вдасться погодити нову концепцію, так звану реконструкцію верхнього шару покриття, то це буде ще декілька тисяч кілометрів «плюс» на місцевих дорогах», – повідомив міністр інфраструктури.

Цьогоріч в Україні відремонтують 80 мостів, і це буде зроблено точно, обіцяє міністр.

«Ми запланували мегаінфраструктурний проект – це автобан, який з’єднає Гданськ і Одесу, Балтійське і Чорне моря. Абсолютно новий транспортний коридор України. Таким чином ми поєднуємо південні українські морські порти із Західною Україною і кордоном ЄС. Я сподіваюсь, що Верховна Рада підтримає зміни до бюджету, і на цю дорогу буде виділено плюс анонсовані 2,5 мільярда гривень, і ми повністю відремонтуємо існуючу ділянку, а з наступного року зможемо перейти до проектування першого сучасного автобану в Україні європейського зразка», – наголосив Володимир Омелян.

Що ж до платних доріг в Україні, міністр інфраструктури зауважив, що це наразі плани і обговорення.

«Із концесією у нас інша тонка річ, але вона схожа із авіацією. Це достатній трафік на дорогах. Тобто пропускна спроможність автобану має бути мінімум 10-20 тисяч автомобілів на добу для того, щоб це був окупний комерційний проект», – зазначив міністр інфраструктури.

Гість програми розповів про проведені переговори із двома європейськими та одним китайським інвестором щодо цього питання.

«Вони готові провести поки що експеримент – взяти ділянку від 20-ти до 50-ти кілометрів», – розповів Володимир Омелян.

Міністр додав, що йдеться про міжнародну трасу, проте яку саме, назвати відмовився до завершення перемовин із потенційними інвесторами.


Не пропустіть